Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Η εγκυμοσύνη συρρικνώνει τον εγκέφαλο, λέει νέα έρευνα

Η εγκυμοσύνη συρρικνώνει τον εγκέφαλο, λέει νέα έρευνα

Η εγκυμοσύνη συρρικνώνει τον εγκέφαλο, λέει νέα έρευνα

Έχετε ακούσει ποτέ μέλλουσες μαμάδες να λένε ότι νιώθουν σαν να χάνουν το μυαλό τους; Όπως αποδεικνύεται από νέα έρευνα… λένε την αλήθεια!

Σύμφωνα με νέα έρευνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο εγκέφαλος της γυναίκας συρρικνώνεται! Αλλά μην ανησυχείτε, αυτό – μάλλον – είναι καλό.

Δεν είναι κρυφό ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι γεμάτη αλλαγές για τη γυναίκα. Ορμόνες, κιλά, κοιλιά, τα πάντα αλλάζουν όταν περιμένεις ένα μωράκι. Αυτές οι αλλαγές, είναι, λίγο – πολύ, γνωστές. Όλες οι γυναίκες ξέρουν ότι όταν αποφασίζουν να κάνουν μωράκι και η ψυχολογία και το σώμα τους θα αλλάξουν.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις αλλαγές που δεν είναι τόσο… προβλέψιμες; Τις αλλαγές εκείνες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι; Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, ο εγκέφαλος μιας γυναίκας  μικραίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά – παρά τη συρρίκνωσή του – λειτουργεί ακόμα καλύτερα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών που σχετίζονται με τα συναισθήματα των άλλων και την μη λεκτική επικοινωνία, μειώνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό.

Η μείωση αυτή στην φαιά ουσία, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, κάνει τον εγκέφαλο των γυναικών να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Γιατί; Επειδή, βελτιώνει την ερμηνεία των αναγκών του μωρού τους με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και το μητρικό τους ένστικτο.

Σημειώνεται, όμως, ότι η έρευνα δεν διευκρινίζει αν αυτές οι αλλαγές στον γυναικείο εγκέφαλο είναι μόνιμες, ενώ οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα από πανεπιστήμια της Ισπανίας και της Ολλανδίας, τόνισαν ότι ήταν γνωστό πως ο εγκέφαλος της μέλλουσας μαμάς επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη – βάσει πειραμάτων σε αρουραίους, αλλά δεν γνώριζαν ακριβώς τι συμβαίνει στην περίπτωση των ανθρώπων.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι (γυναίκες και άνδρες) που θα γίνονταν πρώτη φορά γονείς. Υπεβλήθησαν σε μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά την εγκυμοσύνη. Ενώ, λοιπόν, οι εγκέφαλοι των μπαμπάδων δεν άλλαξαν καθόλου, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά για τις μαμάδες, οι οποίες «έχασαν» μέρος της φαιάς ουσίας τους.

«Η μείωση της ουσίας δεν σημαίνει και μείωση λειτουργικότητας», δήλωσε η Elseline Hoekzema, εκ των συγγραφέων της έρευνας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, στο CNN. «Ορισμένες φορές το λιγότερο είναι το καλύτερο. Η μείωση της φαιάς ουσίας μπορεί να αντιπροσωπεύει μία αποτελεσματικότερη σύνδεση στα νευρωνικά δίκτυα», συμπλήρωσε.

Περιμένετε παιδάκι; Δείτε εδώ πότε θα γεννήσετε!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter