Η καθημερινή συνήθεια που έσωσε τον γάμο μου

Σχεδόν όλοι οι παντρεμένοι άνθρωποι που θα ρωτήσετε θα σας πουν ένα πράγμα: Ο έγγαμος βίος δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά.

Άντρες και γυναίκες καθημερινά προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες τους και τον γάμο τους ενωμένο. Άλλοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι, όλοι όμως έχουν ως προτεραιότητα το καλό των παιδιών τους – όποια και αν είναι η κατάσταση του γάμου τους.

Μια μαμά η οποία θέλει να κρατήσει τη σχέση με τον άντρα της ζωντανή και την επικοινωνία μεταξύ τους δυνατή κάνει κάτι πάρα πολύ απλό, αλλά αποτελεσματικό.

Διαβάστε την ιστορία της και – αν θέλετε – δοκιμάστε και εσείς το «κόλπο» της

«Όπως όλοι οι γονείς έτσι και εγώ με το σύζυγό μου προσπαθούμε να βρούμε χρόνο για να είμαστε μαζί ως ζευγάρι και όχι μόνο ως γονείς των παιδιών μας.

Το βράδυ, συνήθως, ένας από εμάς έχει κοιμηθεί δίπλα στο κρεβάτι των παιδιών καθισμένος στο πάτωμα. Το πρωί τρέχουμε για τις ετοιμασίες των παιδιών – πρωινό, ρούχα, σχολείο. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και στις πιο όμορφες στιγμές μας είναι δύσκολο να δώσουμε στον γάμο μας την προσοχή που του χρειάζεται.

Όταν αντιλήφθηκα ότι ήθελα να δυναμώσω τον γάμο μου και να βάλω τη σχέση μου στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου, τρόμαξα με το τι μπορεί να χρειαστεί να κάνω.

Ρώτησα φίλες, συγγενείς, συναδέλφους για το τι έκαναν εκείνοι για να τα καταφέρουν. Μερικοί πρότειναν τον οικογενειακό σύμβουλο, μια πολύ καλή ιδέα, αλλά ακριβή, δύσκολη στον προγραμματισμό και όχι τόσο διασκεδαστική. Άλλοι πρότειναν τα εβδομαδιαία ραντεβού και τις μικρές αποδράσεις ΧΩΡΙΣ παιδιά. Επίσης, μια πολύ καλή ιδέα αλλά εξίσου ακριβή με τον σύμβουλο και πολύ πολύ δύσκολη στην πραγματοποίησή της.

Είχα, λοιπόν, πεισθεί ότι για να αναβιώσω τη φλόγα στον γάμο μου έπρεπε να κάνω μια μεγάλη και “φανταχτερή” χειρονομία. Κάτι που θα μου στοίχιζε πολλά χρήματα, μια μεγάλη αλλαγή στο πρόγραμμά μου και αρκετές ώρες μακριά από τα παιδιά μου! Και γι’ αυτό ακριβώς δεν έκανα τίποτα για να βελτιώσω τον γάμο μου!

Συζητώντας το θέμα με τον σύζυγό μου και εξηγώντας του το πόσο μεγάλες χειρονομίες πρέπει να κάνουμε για να σωθεί ο γάμος μας μου είπε ότι δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά. Εκείνο που ήθελε ήταν λίγη παραπάνω ευγνωμοσύνη για όσα έκανε μέσα στην οικογένεια. Δεν καταλάβαινα, όμως, πώς αυτό θα βοηθούσε τη σχέση μας. Πώς θα μας έφερνε πιο κοντά;

Αναρωτιόμουν τι πρέπει να κάνω και πώς να του δώσω να καταλάβει ότι ο γάμος μας θέλει κάτι μεγάλο, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι πιθανότατα ο γάμος χρειαζόταν αυτό ακριβώς που ζήτησε ο σύζυγός μου.

Μετά από αυτό ξεκινήσαμε να ευχαριστούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο, ακόμα και για τα απλά καθημερινά πράγματα. Για τα χιλιάδες που κάναμε μέσα στην ημέρα και παλιότερα δεν δίναμε σημασία καθόλου.

Τον ευχαρίστησα όταν βρήκε τα γάντια του γιου μας μέσα στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ (!) όπου o μικρός τα είχε κρύψει. Με ευχαρίστησε όταν οργάνωσα το ραντεβού για παιχνίδι των παιδιών και αγόρασα στον αδερφό του ένα δώρο.

Ξαφνικά ένιωθα πιο όμορφα. Μια γλυκιά ευχαρίστηση είχε καλύψει το συναίσθημα του “είμαι μαμά πρέπει να τα κάνω όλα στον αυτόματο πιλότο” και εκείνος έδειχνε να εκτιμά το “ευχαριστώ” που του έλεγα καθημερινά.

Στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να λέω ευχαριστώ συνέχεια για κάτι που θεωρούσα απόλυτα λογικό να γίνει. Γιατί έπρεπε να τον επαινέσω που έπλυνε τα πιάτα; Ζούμε στο ίδιο σπίτι, τρώει μαζί μας, μαγειρεύω συνέχεια, γιατί έπρεπε να λέω “ευχαριστώ”; Καταπίεζα, όμως, τον εαυτό μου και συνέχιζα να τον ευχαριστώ για το κολατσιό των παιδιών που ετοίμασε, για τη φορά που πήγε τα παιδιά στο πιάνο, για όταν μάζεψε το τραπέζι.

Και όσο περισσότερο έδειχνα εγώ ευγνωμοσύνη άλλο τόσο έδειχνε και ο σύζυγός μου.

Η ατμόσφαιρα στον γάμο μας έγινε πολύ πιο ζεστή. Νιώθουμε και οι δύο καλύτερα και κάνουμε ευκολότερα ένα βήμα πίσω όταν χρειάζεται. Επικεντρωνόμαστε στα θετικά και δεν βρίσκουμε πάντα την ευκαιρία να δείξουμε στον άλλο τι άσχημο έκανε.

Καθημερινά, μετά από αυτή τη συμπεριφορά, νιώθω πιο χαρούμενη και τυχερή για τη σχέση μου με τον σύζυγό μου και δεν σκέφτομαι τόσο το τι θα ήθελα να κάνει.

Είμαι σίγουρη ότι οι σύμβουλοι γάμου μόνο θετικά φέρνουν σε ένα ζευγάρι, όπως και τα ρομαντικά διήμερα ή διακοπές χωρίς παιδιά. Για τώρα, όμως, η καθημερινή ευγνωμοσύνη και η αμοιβαία επιβεβαίωση έκανε τον γάμο μου μια πολύ πιο όμορφη και ζεστή κατάσταση…».