Αρχική Συνταγές Η κλασική βασιλόπιτα!

Η κλασική βασιλόπιτα!

Η κλασική βασιλόπιτα!

Είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν αλλάξει ο χρόνος. Εντάξει, μετά τις ευχές! Κόβουμε βασιλόπιτα μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας!

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό. Προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.

Υπάρχει βέβαια και η θρησκευτική παράδοση που συνδέει την βασιλόπιτα με τον Μέγα Βασίλειο και την μοιρασιά φλουριών στους κατοίκους της Καισαρείας μέσα σε άρτους. Σύμφωνα με αυτή όταν Έπαρχος της Καππαδοκίας θέλησε να καταλάβει την Καισαρεία ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους της φλουριά για να την σώσει. Η επέλαση, όμως, δεν έγινε και έτσι εκείνος μοίρασε τα φλουριά μέσα σε άρτους, αφού δε γνώριζε ποιος είχε δώσει τι!

Αφού μάθαμε από που προήλθε αυτό το έθιμο, ας φτιάξουμε και μια για το καλό!

Υλικά:

4 κούπες αλεύρι

2 κουταλιές baking powder

1 κούπα βούτυρο

1 3/4 της κούπας ζάχαρη

1 1/2 της κούπας χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι βανίλια

3 αυγά

Ζάχαρη άχνη

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter