Η κλασική βασιλόπιτα!

Είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν αλλάξει ο χρόνος. Εντάξει, μετά τις ευχές! Κόβουμε βασιλόπιτα μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας!

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό. Προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.

Υπάρχει βέβαια και η θρησκευτική παράδοση που συνδέει την βασιλόπιτα με τον Μέγα Βασίλειο και την μοιρασιά φλουριών στους κατοίκους της Καισαρείας μέσα σε άρτους. Σύμφωνα με αυτή όταν Έπαρχος της Καππαδοκίας θέλησε να καταλάβει την Καισαρεία ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους της φλουριά για να την σώσει. Η επέλαση, όμως, δεν έγινε και έτσι εκείνος μοίρασε τα φλουριά μέσα σε άρτους, αφού δε γνώριζε ποιος είχε δώσει τι!

Αφού μάθαμε από που προήλθε αυτό το έθιμο, ας φτιάξουμε και μια για το καλό!

Υλικά:

4 κούπες αλεύρι

2 κουταλιές baking powder

1 κούπα βούτυρο

1 3/4 της κούπας ζάχαρη

1 1/2 της κούπας χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι βανίλια

3 αυγά

Ζάχαρη άχνη

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr