Αρχική InfoBaby Τοκετός Η Κύπρος, στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σύμφωνα με τη Unicef

Η Κύπρος, στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σύμφωνα με τη Unicef

Η Κύπρος, στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σύμφωνα με τη Unicef

Οι θάνατοι των νεογέννητων παγκοσμίως παραμένουν ανησυχητικά υψηλοί, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF σε νέα έκθεση για τη νεογνική θνησιμότητα.

Τα μωρά που γεννιούνται στην Ιαπωνία, την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ τα νεογέννητα στο Πακιστάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πιθανότητες. H Κύπρος, μάλιστα, βρίσκεται στην έβδομη θέση των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Το ποσοστό για την Ελλάδα είναι 1 στα 435 (ίδιο με της Γερμανίας)

«Ενώ έχουμε μειώσει στο μισό τον αριθμό των θανάτων μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, δεν έχουμε σημειώσει αντίστοιχη πρόοδο για τον τερματισμό των θανάτων μεταξύ παιδιών μικρότερων του ενός μηνός», δήλωσε η Henrietta H. Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να προληφθούν, είναι σαφές ότι αποτυγχάνουμε να προστατεύσουμε τα φτωχότερα μωρά του κόσμου.»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, το μέσο ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας είναι 27 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, αναφέρει η έκθεση. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό είναι 3 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Τα νεογέννητα στις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για να γεννηθεί κανείς, είναι έως 50 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με εκείνα στα ασφαλέστερα μέρη του κόσμου.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι 8 από τα 10 πιο επικίνδυνα μέρη να γεννηθεί κανείς βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου οι έγκυες έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της φτώχειας, των συγκρούσεων και των ανεπαρκών υποδομών.

Εάν κάθε χώρα μείωνε το ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας στο μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος έως το 2030, θα μπορούσαν να σωθούν 16 εκατομμύρια ζωές.

Δείτε το γράφημα με τα ποσοστά νεογνικής θνησιμότητας

Τι είναι η νεογνική θνησιμότητα

Πάνω από το 80% των θανάτων νεογέννητων έχουν ως αιτία την προωρότητα, επιπλοκές κατά τη γέννηση ή λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η σηψαιμία, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με πρόσβαση σε καλά εκπαιδευμένες μαίες, μαζί με αποδεδειγμένες πρακτικές όπως καθαρό νερό, απολυμαντικά, μητρικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα, τη ζεστή επαφή της μητρικής αγκαλιάς και καλή διατροφή. Ωστόσο, η έλλειψη καλά εκπαιδευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και μαιών σημαίνει ότι χιλιάδες δεν λαμβάνουν τη σωτηρία υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, ενώ στη Νορβηγία υπάρχουν 218 γιατροί, νοσηλευτές και μαίες για να εξυπηρετήσουν 10.000 άτομα, η αναλογία αυτή είναι 1 ανά 10.000 άτομα στη Σομαλία.

«Κάθε χρόνο 2,6 εκατομμύρια νεογέννητα σε όλο τον κόσμο δεν επιβιώνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Ένα εκατομμύριο από αυτά πεθαίνουν την ημέρα που γεννιούνται», δήλωσε η Henrietta H. Fore. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μωρών με προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για κάθε μητέρα και κάθε νεογέννητο. Λίγα μικρά βήματα από όλους μας μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση των πρώτων μικρών βημάτων κάθε μιας από αυτές τις νέες υπάρξεις.»

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση στο https://www.unicef.org/publications/index_102640.html


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter