Η Μαρία Ραφαέλα που πάσχει από σύνδρομο Down έγινε το πρόσωπο της γιορτής στο σχολείο της

Η ιστορία της Μαρίας Ραφαέλας είχε συγκλονίσει τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν παραγκώνισαν στην γιορτή του σχολείου της.

Τότε γονείς παιδιών με σύνδρομο Down –και όχι μόνο- είχαν αντιδράσει έντονα. Πολλοί υποστήριζαν ότι το κοριτσάκι έπρεπε να ενταχθεί σε ειδική μονάδα εκπαίδευσης. Η μητέρα της, όμως, με σκληρό αγώνα κατάφερε να ενσωματωθεί το παιδί της σε κανονική τάξη και να συμμετέχει φέτος στην εορταστική εκδήλωση του σχολείου της, στην οποία μάλιστα ξεχώρισε για το θάρρος και το τραγούδι της.

Το μήνυμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων

Περήφανη η μητέρα της κοινοποίησε σχετικό βίντεο, ενώ από πλευράς της η Εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων Γιούλα Πιτσιάλη, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

«Αυτό είναι το ίδιο παιδί που αν θυμάστε καλά, αγνόησαν και πέρασαν το μικρόφωνο πίσω στην πλάτη της σε γιορτή στο σχολείο της . Με τους αγώνες των γονιών της κατάφερε να ενσωματωθεί και να συμμετέχει (παρ’ όλες τις ενστάσεις από εκπαιδευτικούς και από γονείς οι οποίοι δεν ήθελαν να είναι στην τάξη τους). Με την επιμονή των γονιών της το παιδί βγήκε από την ειδική μονάδα, είναι στην τάξη ,του δόθηκε δασκάλα νοηματικής γλώσσας  και με την κατάλληλη εκπαίδευση κατάφερε να χρησιμοποιεί την νοηματική γλώσσα . ΟΛΑ αυτά με πολλούς αγώνες! παροχές που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες  και όμως δεν ήταν. Εάν δεν το πάλευαν οι γονείς αυτό το παιδί θα ήταν καταδικασμένο στην απομόνωση χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση.

Η αποδοχή αυτού του παιδιού στην τάξη δεν ήταν και δεν είναι εύκολη εύχομαι όλοι να καταφέρουν να αγκαλιάσουν την διαφορετικότητα. Συγκινήθηκα πολύ με αυτό το βίντεο, ευχαριστούμε που το μοιράστηκες και μας έδωσες το μήνυμα πώς όταν επιμένουμε εμείς οι γονείς , κερδίζουν τα παιδιά μας , και χαρά και γνώση και ενσωμάτωση .. Μέχρι η νοοτροπία μας να τους επιτρέψει την συνύπαρξη ως αυτονόητο δικαίωμα».

Η συγκίνηση της μητέρας

Η μητέρα της Μαρία Ραφαέλλας, έγραψε συγκινημένη: «Ζητήσαμε να δοθεί στο κορίτσι μας η ευκαιρία να επικοινωνεί και με τη νοηματική γλώσσα. Μετά από λίγους μήνες σε πρόσφατη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στάθηκε ανάμεσα σε άλλα παιδάκια για να τραγουδήσει… όπως μπορεί και στη νοηματική. Μπράβο στο κοριτσάκι μας!! Χαιρόμαστε για αυτούς που «το επέτρεψαν» και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη δασκάλα που διδάσκει νοηματική στο κοριτσάκι μας και για ότι της πρόσφερε μέχρι τώρα. Η χαρά και η συγκίνηση μας μεγάλη και η δική της αφού τελείωσε το τραγούδι μεγαλύτερη.. τόσο που έτρεξε στη αγκαλιά μας… μετά έκλαψε για λίγο. Γιατί.;; Σαν γονείς μπορούμε να αντιληφθούμε τους λογούς και την κρατήσαμε εκεί στην αγκάλια μας. Εύχομαι από καρδιάς αυτά τα Χριστούγεννα και πάντοτε όλοι να βρίσκονται «όπου υπάρχει αγάπη…»

Δείτε το video