Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου προειδοποιεί: Ο ιός Κοξάκι σε έξαρση στα νηπιαγωγεία – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Τους τελευταίους μήνες και ακολουθώντας το άνοιγμα των βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων παρατηρήθηκε η αναμενόμενη έξαρση ιογενών λοιμώξεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και ιώσεις που προκαλούνται από μια μεγάλη ομάδα ιών που ονομάζονται εντεροϊοί.

Δύο από τους ιούς αυτούς (Coxsackie Α16 και Enterovirus 71) προκαλούν τα περισσότερα περιστατικά της νόσου των χεριών, ποδιών και στόματος (προκαλείται σπανιότερα και από κάποιους άλλους τύπους ιών Coxsackie) και η οποία είναι μία από τις ιώσεις που αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα τον τελευταίο καιρό.

Τι είναι ο ιός Κοξάκι

Πρόκειται για μια ήπια παιδική ασθένεια η οποία προσβάλλει συνήθως παιδιά από 6 μηνών μέχρι 5 ετών και σπανιότερα μέχρι 10 ετών και μεταδίδεται αρκετά εύκολα.
Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο στόμα, τη μύτη, τα κόπρανα και στις φυσαλίδες που υπάρχουν στις παλάμες και στα πέλματα. Ως εκ τούτου μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα, το φιλί, με τη κοινή χρήση αντικειμένων (ποτήρια, πιάτα, παιγνίδια), την άμεση επαφή με τις φυσαλίδες του δέρματος (εάν έχουν σπάσει) και τέλος με τα κόπρανα του ασθενούς. Η μετάδοση γίνεται συνήθως τις πρώτες 7 ημέρες και σπανιότερα μέχρι 2-3 εβδομάδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αρκετά παιδιά μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα ή να παρουσιάσουν πολύ λίγα και ελαφρά, που να περάσουν απαρατήρητα. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις το παιδί έχει πυρετό, όχι κατ’ ανάγκη ψηλό, που διαρκεί 2-3 ημέρες, είναι αδιάθετο, και εκνευρισμένο. Μετά από μία έως δύο μέρες εμφανίζονται στο στόμα (ούλα, γλώσσα και στο εσωτερικό των χειλιών και των παρειών) μικρές κοκκινίλες, φυσαλίδες ή ακόμα και έλκη (άφθες). Παράλληλα εμφανίζεται εξάνθημα στις παλάμες, τα πέλματα και σε μερικά παιδιά στη περιοχή των γονάτων, των αγκώνων και της περιγεννητικής περιοχής.

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών τα πιο πολλά παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον ιό και απέκτησαν δια βίου ανοσία (για το συγκεκριμένο στέλεχος). Οι έγκυες που έρχονται σε επαφή με τον ιό δεν φαίνεται να διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Η θεραπεία βασίζεται στα αντιπυρετικά και την καλή ενυδάτωση, Αντιβιοτικά δεν χορηγούνται.

Εμβόλιο για την νόσο δεν υπάρχει γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής.

 Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.
 Καλός καθαρισμός ή και απολύμανση οποιουδήποτε αντικειμένου που έχει λερωθεί με εκκρίσεις από τη μύτη το στόμα ή με κόπρανα.
 Καλός καθαρισμός και πλύσιμο των χεριών μετά τη αλλαγή της πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας.
 Το παιδί που πάσχει δεν πρέπει να μοιράζεται τις ίδιες πετσέτες, οδοντόβουρτσες ή ποτήρια με άλλα άτομα.
 Το παιδί πρέπει να παραμένει στο σπίτι για 7 ημέρες ή για τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την πτώση του πυρετού.