Η παχυσαρκία αιτία υπογονιμότητας για τους άντρες

Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας, ακόμα και αν κατά τα άλλα είναι υγιής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ 87 υγιών αντρών ηλικίας 19 έως 48 ετών, όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά και επιπλέον εμφάνισαν ορμονικές διαφορές που δείχνουν προς μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό.

Σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους, οι παχύσαρκοι άντρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ορμονών LH και FSH, απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα (LH) και FSH, είναι ενδεικτικά μερικού υπογοναδοτροπικού υπογοναδισμού, κατάσταση στην οποία οι όρχεις δεν λειτουργούν κανονικά. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία μόνο, αποτελεί παράγοντα υπογονιμότητας σε κατά τα άλλα υγιείς άντρες, σημειώνει ο Dr. Eric M. Pauli του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Από τους 87 άντρες, μόλις το 68% είχε παιδί. Κατά μέσον όρο ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν χαμηλότερος σε αυτούς τους άντρες σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν παιδί. Στην πρώτη ομάδα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 28(υπέρβαροι) και στη δεύτερη σχεδόν 32 (παχύσαρκοι). Όταν εξέτασαν τους άντρες για διάφορες ορμόνες αναπαραγωγής ανακάλυψαν ότι όσο πιο παχύσαρκος ήταν ένας άντρας, τόσο χαμηλότερα επίπεδα ορμονών LH και FSH είχε. Αντίθετα, η αυξημένη παχυσαρκία συνδεόταν με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων.

Το υπερβάλλον σωματικό λίπος, εξηγεί η ομάδα του Pauli, μπορεί να αυξήσει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα στο αίμα ενός άντρα. Τέτοιες ορμονικές αλλαγές θα μπορούσαν με τη σειρά τους να δώσουν σήμα στον εγκέφαλο να καταστείλει την παραγωγή των ορμονών FSH και LH.