Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Η σημασία της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Η σημασία της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Η σημασία της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Η διατροφή της γυναίκας που έχει φτάσει στη στιγμή να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης παιδιού, αλλά και της γυναίκας που βρίσκεται ήδη σε εγκυμοσύνη είναι ιδαίτερης σημασίας όχι μόνο για την εξέλιξη της κύησης, αλλά και για τη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Η έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στη μητέρα αλλά και στο έμβρυο. Ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από διατροφικές ελλείψεις είναι :

  • Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.
  • Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη.
  • Η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης
  • Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου
  • Τέλος η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Είναι σημαντικό, ανέφερε ο κος Κων/νος Πανουλής, Επικ. Καθ. Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Νοσ. «Αρεταίειo»να γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη καθώς το ελλιπές βάρος ή το υπέρβαρο μπορούν να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της γέννησης. Αναγνωρίζεται πλέον ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA & EPA) κατά τη διάρκεια της περιόδου της σύλληψης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα και οι γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, ενθαρρύνονται, να παίρνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν όχι μόνο φυλλικό οξύ αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα μέχρι και 1 χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη, εφόσον η διατροφή τους παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις.

Διαφορετικά, μέσω της σωστής και υγιεινής διατροφής, θα μπορέσουν να καλύψουν οποιοδήποτε κενό και να συνδράμουν στην καλή υγεία του εμβρύου, του νεογνού και του ενήλικα πλέον παιδιού της.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.