Αρχική Γωνιά του Μαθητή Η ζωγραφική είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος μάθησης

Η ζωγραφική είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος μάθησης

Η ζωγραφική είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος μάθησης

Μπορεί για εμάς τους ενήλικες, η ζωγραφική να είναι κάτι με το οποίο έχουμε πολλά χρόνια να ασχοληθούμε, όμως για τα παιδιά μας είναι μία καθημερινή δραστηριότητα, η οποία μπορεί να τα βοηθήσει με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί! Σύμφωνα με μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα έρευνα, πέρα από τα «υπογραμμιστικά» μαρκαδοράκια και τα χαρτάκια σημειώσεων -ίσως και πολύ περισσότερο- μια άλλη μέθοδος συμβάλει στην αποθήκευση πληροφοριών στον εγκέφαλό μας: Η ζωγραφική!

Το πείραμα που χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει τα παραπάνω είναι απλό: Μία ομάδα εθελοντών κλήθηκε να απομνημονεύσει μια λίστα λέξεων ή ορισμών. Στους μισούς ζητήθηκε να τις γράψουν επαναλαμβανόμενα και στους άλλους να τις ζωγραφίσουν. Ποιοι θυμήθηκαν τις περισσότερες λέξεις; Ξεκάθαρα αυτοί που τις ζωγράφισαν!

Οι καλλιτεχνικές δυνατότητες του καθενός δεν είχαν καμία σημασία! Έπειτα από μόλις 40 δευτερόλεπτα μέτριας «ποιότητας» σκίτσων, οι εθελοντές όχι μόνο θυμόντουσαν πολλά περισσότερα, αλλά και ανακάλεσαν με λεπτομέρειες και συμφραζόμενες τις λέξεις και τις ιδέες που μελέτησαν. Με λίγα λόγια, έμαθαν περισσότερα και ταχύτερα.

Γιατί η ζωγραφική είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική μελέτης

Για να το κατανοήσουν αυτό, οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τι ακριβώς κάνει τη ζωγραφική τόσο αποτελεσματική. Η αντιγραφή ενός σκίτσου βοηθά στη μνήμη; Το να κοιτάς το σκίτσο κάποιου άλλου παίζει ρόλο; Και τα δύο αυτά βοηθούν, αλλά όχι το να ζωγραφίζεις ο ίδιος, είπαν οι ερευνητές.

Αυτό που υποθέτουν είναι, ότι η ζωγραφική αναγκάζει τον εγκέφαλο να «ενεργοποιηθεί» με τόσους διαφορετικούς τρόπους, να ασχοληθεί με νέο «υλικό»: Χρειάζεται να σκεφτείς πώς θα ζωγραφίσεις, να το φανταστείς με λεπτομέρεια, να βιώσεις την αίσθηση του να μεταφέρεις στο χαρτί την ιδέα σου και τελικά να δεις την εικόνα αυτού που σχεδίασες.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας πιθανότατα χρησιμοποιούμε λάθος τρόπους απομνημόνευσης πληροφοριών. Πιάστε το μολύβι, λοιπόν, και ξεκινήστε το σκίτσο! «Η ζωγραφική είναι μια τόσο απλή διαδικασία που ο καθένας μπορεί να την κάνει οπουδήποτε», καταλήγει ο Οργανισμός Ψυχολογικών Επιστημών, θέλοντας να τονίσει τα συμπεράσματα της έρευνας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το παιδί σας θα προσπαθεί να μάθει κάτι καινούργιο πείτε του να το… ζωγραφίσει!

Πηγή: inc.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter