Ιδέες διακόσμησης και αποθήκευσης για μικρές κουζίνες

Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες κουζίνες αρέσουν σε όλους. Ευρύχωρες, με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και άνεση για να δημιουργούμε όλες τις γαστριμαργικές νοστιμιές που θέλουμε να σερβίρουμε στους αγαπημένους μας.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε όλοι να έχουμε μεγάλες κουζίνες. Μπορούμε, όμως, να φτιάχνουμε πάντα νοστιμότατες λιχουδιές για την οικογένειά μας. Αντί, λοιπόν, να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που δεν έχουμε, ας συγκεντρωθούμε σε όσα έχουμε και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τον αποθηκευτικό χώρο στις μικρές μας κουζίνες.

Χωρίστε ένα ράφι στα δύο

Με σχάρες φτιάξτε ράφια στα ντουλάπια σας και δημιουργήστε αμέσως τον διπλάσιο χώρο αποθήκευσης.

Ή προσθέστε ράφια στα ράφια σας

Αν έχετε ράφια πάνω σε τοίχο τότε τοποθετήστε κάτω από αυτά ράγες για επιπλέον χώρο αποθήκευσης.

Μην ξεχνάτε τις πόρτες

Κρεμάστε όσα μπορείτε στις πόρτες. Γιατί να μένει τόσος χώρος ανεκμετάλλευτος; Τοποθετήστε στις πόρτες των ντουλαπιών μικρές ραφιέρες και βάλτε εκεί όλα μικρά βαζάκια που, συνήθως, πιάνουν αρκετό χώρο μέσα στο ντουλάπι.

Αποθηκεύστε… κάθετα

Γιατί να μπερδεύεστε κάθε φορά που ψάχνετε να βρείτε ένα τηγάνι ή ένα ταψί; Αποθηκεύστε τα κάθετα το ένα πίσω από το άλλο, κερδίστε χώρο και αποκτήστε ένα πιο οργανωμένο ντουλάπι.

Εκμεταλλευτείτε κάθε χώρο

Μην αφήσετε αναξιοποίητο κανένα σημείο στην κουζίνα σας. Φτιάξτε ράφια σε κενά σημεία και κρεμάστε εκεί όσα μπορεί να χρειάζεστε πολύ συχνά.

Μπορείτε να φτιάξτε ένα ράφι πάνω από τον πάγκο σας ή… δίπλα σε αυτόν.

Ταβάνι

Αν ο χώρος σας το επιτρέπει κρεμάστε μία ράγα κουρτίνας και από εκεί… τις κατσαρόλες σας.

Γεμάτα ντουλάπια

Από την άλλη, αν και πάλι ο χώρος σας το επιτρέπει, μπορείτε να βάλετε τις κατσαρόλες σας ακριβώς πάνω από τα ντουλάπια σας.

Πάνω από το νεροχύτη

Γιατί να μένει κενό ένα τόσο μεγάλο σημείο; Τοποθετήστε εκεί ραφάκια, τα οποία μπορείτε εύκολα και να φτιάξετε και μόνες με λίγο ξύλο, και βάλτε πάνω τους όλα τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των πιάτων, για παράδειγμα.

Μαγνητικές ράμπες

Αν δεν θέλετε να τρυπήσετε τους τοίχους ή να χαλάσετε τα ντουλάπια σας, χρησιμοποιείστε μία μαγνητική ράμπα για κρεμάσετε μαχαίρια, πιρούνες και κουτάλες.

Ψυγείο

Νομίζετε ότι μπορείτε να αποθηκεύετε πράγματα μόνο μέσα σε αυτό; Κι όμως, αντί να γεμίζετε την πόρτα του ψυγείου σας με μαγνητάκια από περιοχές, ταξίδια και νησιά, γεμίστε το με βαζάκια από μπαχαρικά. Τοποθετήστε ένα μαγνητάκι στην πίσω εξωτερική πλευρά του βάζου, κολλήστε το στο ψυγείο και έχετε ό,τι χρειάζεστε… μπροστά σας.