Ημερίδα για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό (20/2)

To Παρατηρητήριο για τη Βία στο σχολείο του Yπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) σε συνεργασία με τη Φινλανδική πρεσβεία διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: Σχολική Βία και Εκφοβισμός: Προγράμματα και Φορείς. Το φινλανδικό παράδειγμα «KiVA». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2017, στις 9:00 π.μ.στα κεντρικά γραφεία της ΠΟΕΔ,(Λεωφόρος Κυρηνείας).

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΠ. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται και η συγκεκριμένη Ημερίδα που απευθύνεται σε Διευθυντές Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας θα παρουσιαστεί το διεθνούς φήμης φινλανδικό Πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού «KiVA»από τη δημιουργό του Christina Salmivalli, καθηγήτρια ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Τούρκου στη Φινλανδία. Το εν λόγω πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού εφαρμόζεται σε πολλές χώρες διεθνώς.

Στο δεύτερο μέρος οι εκπρόσωποι των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις που εφαρμόζουν διάφοροι οργανισμοί/φορείς και υπηρεσίες, που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας και μπορούν να παρέχουν στήριξη στα σχολεία.

Πρόγραμμα

Α΄ Μέρος

9:00-9:15 Προσέλευση

9:15-9:30 Χαιρετισμοί: Mr. Timo Heino, Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο κ. Αίγλη Παντελάκη, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

9:30-10:30 Παρουσιάσεις: Δρ Μαρία Καραγιάννη, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο
Παρουσίαση του έργου του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ)

Dr Christina Salmivalli, Καθηγήτρια ψυχολογίας, στο πανεπιστήμιο Τούρκου στη Φιλανδία
Παρουσίαση του Προγράμματος «KiVA» για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας

10:30-11:00 Συζήτηση

Β΄ Μέρος

11:00-13:00 Έκθεση με προγράμματα και δράσεις από διάφορους οργανισμούς/φορείς και υπηρεσίες, που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας και μπορούν να παρέχουν στήριξη στα σχολεία

Διοργάνωση Ημερίδας:

Δρ Μαρία Καραγιάννη, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου για τη Βίαστο Σχολείο

Δρ Αγγελική Ανδρέου, Λειτουργός Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο