» Ήθελα να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μαζί και τώρα αυτός ο γιατρός μας έλεγε ότι δεν θα ήταν η σωστή επιλογή…»

Άρθρο της Heather Lens στο www.huffingtonpost.com 

«Μεγαλώνοντας αποφάσισα ότι ο γάμος και τα παιδιά δεν επιθυμούσα να βρίσκονται μέσα στα μελλοντικά μου σχέδια. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι σκέψεις μιας νεαρής γυναίκας για τη ζωή μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή που αρχίζει να «εκτίθεται» στην αγάπη. Στην περίπτωσή μου, «σκόνταψα» πάνω σε έναν άνθρωπο που με έκανε να γελάω με τις ώρες, να ξεχνάω τα προβλήματά μου και να ερωτευτώ τρελά! Τότε, η ιδέα που είχα για τη ζωή άρχισε να αλλάζει και ξαφνικά έπιασα τον εαυτό μου να κάνει σχέδια για το μέλλον. Ονειρεύτηκα τον τέλειο γάμο μας, το τέλειο σπίτι μας και φυσικά τα τέλεια παιδιά μας!

Λίγους μήνες αφότου παντρευτήκαμε, ανακαλύψαμε ότι περιμένουμε το πρώτο μας παιδί. Το κορίτσι που δεν ήθελε να αποκτήσει κανένα παιδί έφερε μια ζωή στον κόσμο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Η κόρη μας ήταν τέλεια. Όμορφη, με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Μέχρι τη στιγμή που η κόρη μας έγινε τριών μηνών, ο σύζυγός μου κι εγώ σκεφτόμασταν ήδη να αποκτήσουμε το δεύτερο παιδί μας. Είχαμε αποφασίσει ότι θα ξεκινήσουμε τις προσπάθειες λίγους μήνες πριν τα πρώτα γενέθλια της κόρης μας. Αυτό που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε συνέβη πέντε μήνες μετά τη γέννηση της μικρούλας μας. Αρχικά διαγνώσθηκε με βρεφικούς σπασμούς και αργότερα οι γιατροί βρήκαν όγκους στον εγκέφαλο και την καρδιά της, γεγονός που τους οδήγησε να διαγνώσουν το μωρό με μια γενετική ασθένεια που ονομάζεται οζώδης σκλήρυνση.

Οι ελπίδες μας για ένα λαμπρό μέλλον και μια όμορφη ζωή για την κόρη μας χάθηκαν όταν οι γιατροί μας ενημέρωσαν για τα όσα συνοδεύουν αυτή την πάθηση. Μάλιστα, μας ενθάρρυναν να υποβληθούμε σε εξετάσεις για να διαπιστώσουμε εάν εγώ ή ο σύζυγός μου είχαμε την ίδια ασθένεια, μιας και τα συμπτώματα δεν είναι πάντοτε εμφανή. Λόγω της πιθανότητας μετάδοσης της ασθένειας στα παιδιά μας, έπρεπε να βάλουμε το όνειρό μας για ακόμη ένα μωρό σε αναμονή.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά καθόμασταν στο γραφείο του γιατρού και ακούγαμε το εξής: «Θα ήταν ανεύθυνο εσείς και ο σύζυγός σας να αποκτήσετε κι άλλα παιδιά». Μιλούσε αλλά το μυαλό μου δεν μπορούσε να επικεντρωθεί σε αυτά που έλεγε. Ένιωσα ότι η ζωή μου σταμάτησε εκείνη τη στιγμή. Δεν ήταν μόνο η ασθένεια της κόρης μας που με είχε καταρρακώσει αλλά και ότι δεν θα αποκτούσα ποτέ τη μεγάλη οικογένεια που είχα ονειρευτεί… Ξαφνικά, η ζωή έμοιαζε σκοτεινή. Ήθελα η κόρη μου να αποκτήσει αδέλφια. Ήθελα να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μαζί και τώρα αυτός ο γιατρός μας έλεγε ότι δεν θα ήταν η σωστή επιλογή…

Ξαφνικά πήρα την απόφαση να βγω από το σκοτάδι που είχα βυθιστεί…Κοίταξα τα πρόσωπα της κόρης και του συζύγου μου. Ήταν πανέμορφοι, γεμάτοι δύναμη και αποφασιστικότητα, έκαναν την ψυχή μου να γεμίσει χαρά! Μπορεί να μην ήμασταν προετοιμασμένοι για τη στενοχώρια που θα παίρναμε με τη δυσάρεστη είδηση για την υγεία της μικρής μας, ούτε για την απόφαση που έπρεπε να πάρουμε και να μην αποκτήσουμε άλλα παιδιά, αλλά αν εξαιρέσουμε όλα αυτά ο Θεός μας είχε χαρίσει ήδη μια όμορφη ζωή! Είδαμε τη σχέση μας να γίνεται πιο ισχυρή εξαιτίας της νόσου, ενώ η αγάπη μας ήταν πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέχρι τότε. Και η μικρή μάς είχε διδάξει την έννοια της δύναμης, την αγάπη και την αληθινή ευτυχία!

Πώς μπορούσα να μην είμαι ευγνώμων για αυτή τη ζωή;

Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται δύσκολη και θλιβερή, αλλά εγώ είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ! Ήταν γραφτό να γίνω η μητέρα αυτού του παιδιού και να έχω στο πλευρό μου τον σύζυγό μου. Είμαι τόσο ευγνώμων που τα όνειρά μου για μια μεγάλη οικογένεια τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά αντί αυτών μου δόθηκε η ζωή μου όπως είναι σήμερα. Μια ζωή γεμάτη γέλιο, αγάπη και αμέτρητες αγκαλιές από το παιδί μου».