Καλλιστεία Miss World: Της αφαίρεσαν τον τίτλο, επειδή είναι… μαμά!

«Οι κανόνες συμμετοχής στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss World προωθούν τις διακρίσεις. Δεν θα έπρεπε να ισχύουν τον 21ο αιώνα». Η Veronica Didusenko, 24 ετών, στέφθηκε Miss Ουκρανία το 2018, τίτλος ο οποίος της αφαιρέθηκε, όταν αποκαλύφθηκε πως είναι μαμά.

Οι κανόνες του διαγωνισμού αποκλείουν αυτομάτως κάθε γυναίκα που είναι μαμά και δεν της επιτρέπουν τη συμμετοχή.

Τώρα, η Veronika, η οποία είναι μαμά ενός 5χρονου αγοριού, αποφάσισε να αναλάβει δράση – μέσω της νομικής οδού – και να παλέψει ενάντια στην πολιτική αυτή του διαγωνισμού.

«Θέλω να τους αλλάξω. Θέλω να σιγουρευτώ ότι οι κανόνες του διαγωνισμού ομορφιάς συμβαδίζουνε με τον καιρό τους», είπε σε συνέντευξή της.

«Θέλω να τους κάνω πιο ταιριαστούς στο σήμερα και να ανταποκρίνονται στην γυναικεία πραγματικότητα των ημερών μας – η οποία ισορροπεί ανάμεσα στην καριέρα και την προσωπική ζωή».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Veronika συμμετείχε στον διαγωνισμό το 2018 και στέφθηκε νικήτρια. Ωστόσο, 4 ημέρες αργότερα ο τίτλος της αφαιρέθηκε, επειδή οι κριτές έμαθαν ότι είναι μητέρα.

Η 24χρονη κοπέλα ισχυρίζεται ότι έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για να μπορέσει να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο και ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν στέφθηκε Miss Ουκρανία.

Θα ήταν εκείνη που θα εκπροσωπούσε την Ουκρανία στον διαγωνισμό Μiss Κόσμος, αλλά το στέμμα της αφαιρέθηκε και έτσι την σκυτάλη πήρε η επόμενη επιλαχούσα.

View this post on Instagram

How is your weekend? Mine is… Peace. Love. Alex🕊

A post shared by Veronika Didusenko (@veronika_didusenko) on

Στους κανονισμούς του διαγωνισμού Μiss Κόσμος αναφέρεται ρητά πως οι διαγωνιζόμενες δε μπορούν να έχουν παιδιά και το αιτιολογούν ως προστασία για τα ίδια τα παιδιά, το ότι δεν επιτρέπουν στις μητέρες τους να διαγωνιστούν.

Αυτή η κατάσταση την οδήγησε στο να κυνηγήσει νομικά το ζήτημα και να ζητήσει να αλλάξουν κανόνες όπως αυτός, επικαλούμενη την συνθήκη δικαιωμάτων που υπεγράφη το 2010 και κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση.

Τη βραδιά των καλλιστείων

Η Βερόνικα παραδέχθηκε ότι είδε τον κανόνα σχετικά με την αίτηση υποψηφιότητας, αλλά την ενθάρρυναν οι ίδιοι οι διοργανωτές. «Γιατί πρέπει να αποκλείεται η είσοδος μιας γυναίκας, μόνο και μόνο επειδή είναι μητέρα; Δεν έχει νόημα. Δεν έχει καμία επίπτωση στην ικανότητά μου να είμαι επαγγελματίας ή να είμαι ένα επιτυχημένο μοντέλο ή στο πώς κάνω τη δουλειά μου».

«Ήταν πολύ ντροπιαστικό όταν με απέκλεισαν. Ήμουν πολύ ταραγαμένη. Μου πήραν το στέμμα, τον τίτλο και το χρηματικό έπαθλο. Γιατί με αποκλείει το ότι έχω γιο και ήμουν παντρεμένη πριν; Είναι σοκαριστικό. Είναι ξεκάθαρη παραβίαση η ύπαρξη τέτοιων κανόνων στη σημερινή εποχή».

View this post on Instagram

This week I was in London filming for the documentary which we are creating as part of my campaign #righttobeamother. We organised a peaceful protest by the offices of Miss World at Canterbury Court to keep drawing attention of the public to the persistent issue of discrimination of women in the workplace based on the protected by law characteristics. We also took the opportunity of being in London to talk to other women and ask for their opinions on the rules put in place by @missworld and other big four pageants which discriminate against single mothers, divorced women or women with children in general. All of the girls we spoke too were absolutely shocked when they found out that in a liberal world organisations can still get away with such unlawful practice. This only reassured me that we are on the right path and we will not stop until these disgraceful rules will be completely abolished. #allthesinglemothers #missworld #missuniverse #missearth #mothersday Video by Turgai Shikhlinski @turgaism Music: www.bensound.com

A post shared by Veronika Didusenko (@veronika_didusenko) on

Η επιτροπή του διαγωνισμού Μις Κόσμος δεν έχει δώσει ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Αρκέστηκε μόνο σε μια δήλωση διά στόματος της προέδρου Τζούλια Μόρλι, που είπε ότι «οι κανονες αυτοί υπάρχουν για την προστασία των παιδιών».