Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Κανένα παιδί δεν βελτίωσε το σωματικό του βάρος επειδή του είπε η μητέρα του ότι είναι χοντρό

Κανένα παιδί δεν βελτίωσε το σωματικό του βάρος επειδή του είπε η μητέρα του ότι είναι χοντρό

Κανένα παιδί δεν βελτίωσε το σωματικό του βάρος επειδή του είπε η μητέρα του ότι είναι χοντρό

Στο πλαίσιο των διακρίσεων που έχουμε όλοι στο μυαλό μας μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικό σωματικό βάρος και υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων, μεταδίδουμε αυτή την διάκριση και στα παιδιά. Δεν είναι έμφυτη και τα παιδιά συνηθίζουν να αξιολογούν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους και του περιβάλλοντός τους. Μην είστε εσείς λοιπόν αυτοί που θα τους εμφυσήσουν την αυτοαξιολόγηση ανάλογα με το σωματικό βάρος.

Όλα αυτά έρχεται να τα αναδείξει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA pediatrics. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις διαφορές μεταξύ οικογενειών που οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά τους για την διατροφή τους με γνώμονα το σωματικό τους βάρος και οικογενειών που οι γονείς μιλούσαν για υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους αλλά απέφευγαν να κρίνουν το σωματικό τους βάρος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δέχονται παρατηρήσεις από τους γονείς τους για το βάρος τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές ή ανθυγιεινές συνήθειες που σχετίζονται με ακραίες δίαιτες.

Ο Dr. Dyan Hes, παιδίατρος που συμμετείχε στην μελέτη, συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν να συζητούν την εξωτερική εμφάνιση ή το σωματικό βάρος των παιδιών τους ή να τους θέτουν σε σύγκριση με συνομήλικους τους. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι υγιή, να υιοθετούν καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης άσχετα με το βάρος τους. Ένας δημιουργικός τρόπος είναι να τους θέσετε στόχο κάποιο παιχνίδι ή μια βόλτα. Για παράδειγμα: «θέλεις να ανεβούμε στο τάδε βουνό ή να κάνουμε βαρκάδα στις καλοκαιρινές διακοπές; Χρειάζεται να είμαστε δυνατοί, να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ολικής άλεσης για να μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο…»

Αντίστοιχα, αν τα παιδιά σας ασχολούνται με κάποιο άθλημα, μπορείτε να τα παροτρύνετε να καταναλώσουν πιο θρεπτικά τρόφιμα, για να είναι καλύτεροι στην ομάδα τους!
Σίγουρα η καλή διατροφική συμπεριφορά και η επαρκής φυσική δραστηριότητα είναι το παράδειγμα που χρειάζεται να δώσετε και οι ίδιοι στα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι ένα υγιές σώμα θα είναι ένα από τα καλύτερα εφόδια που μπορείτε να τους προμηθεύσετε.

Ειρήνη Χριστάκη MSc, PhDc
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθήνας


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.