- Infokids.com.cy - https://www.infokids.com.cy -

«Κανένας δεν θέλει σχολεία χωρίς θέρμανση»: Ο Υπουργός Παιδείας στο Γυμνάσιο Βεργίνας

Με επ’ αόριστον αποχή είχαν απειλήσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Γυμνάσιο Βεργίνας, [1] εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με τη θέρμανση του σχολείου.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους, αναίρεσαν αυτή τους την απόφαση για χάρη της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και της ηρεμίας των μαθητών, αφού πρώτα υπήρξαν διαβεβαιώσεις από πλευράς αρμοδίων για την αποκατάσταση της βλάβης στο σύστημα θέρμανσης του σχολείου.

Ο Υπουργός Παιδείας στο Γυμνάσιο Βεργίνας

Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, με τον Γενικό Διευθυντή, τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και τον Σύμβουλο του Υπουργού, επισκέφθηκαν σήμερα (Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου) το Γυμνάσιο Βεργίνας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «το πρόβλημα με την κεντρική θέρμανση του σχολείου έχει αποκατασταθεί» και πρόσθεσε ότι «όποια και αν είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ό,τι και αν συμβαίνει, ο χρόνος διδασκαλίας, η παιδαγωγική διαδικασία μέσα στις τάξεις είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως να είναι ιερό».

«Κανείς», συνέχισε, «δεν δικαιολογείται είτε να προτρέπει τα παιδιά να απέχουν από τα μαθήματα, είτε να κλείνει τα σχολεία επειδή μπορεί να υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Η αρμοδιότητα για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη κεντρική θέρμανση στο Γυμνάσιο της Βεργίνας και σε άλλα δύο σχολεία της Λάρνακας, είναι αρμοδιότητα της Σχολικής Εφορίας» είπε και σημείωσε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας «συνεργάζονται πάντα στενά με τις Σχολικές Εφορίες και συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Χρόνιο το πρόβλημα της ηλεκτρικής εγκατάστασης

Είπε ακόμα ότι στα άλλα δύο σχολεία της Λάρνακας τα προβλήματα λύθηκαν αμέσως, ενώ στο Γυμνάσιο Βεργίνας υπήρχε περιπλοκή λόγω και της ηλεκτρικής εγκατάστασης η οποία έχει αντιμετωπιστεί. Διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν επιθυμεί τα παιδιά να μπαίνουν σε τάξεις χωρίς θέρμανση και αυτό είναι αυτονόητο», ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ενώ το Σαββατοκύριακο υπήρχε συνεργείο στο σχολείο για να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

Αφού είπε πως «σήμερα με την Διεύθυνση του Σχολείου και την Σχολική Εφορία θα δούμε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη κατάσταση», ο Υπουργός σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να είναι βέβαιο είναι ότι ο καθένας πρέπει να παίζει το ρόλο του με υπευθυνότητα. Κανείς δεν δικαιολογείται, ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά, ούτε ο οποιοσδήποτε να δημιουργεί πρόβλημα και δεν είναι λύση να φύγουμε από τις τάξεις και τα σχολεία».

«Όλοι», συνέχισε, «πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και το Υπουργείο Παιδείας δίνει το δείγμα με τις προσπάθειες που κάνει, κινητοποιώντας το προσοντούχο προσωπικό που υπάρχει» για επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το πρόβλημα με τη θέρμανση στο Γυμνάσιο Βεργίνας υπάρχει εδώ και επτά χρόνια, ο Υπουργός είπε πως «το ζήτημα της ηλεκτρικής εγκατάστασης χρονίζει και κάποιοι θα έπρεπε να είχαν λάβει την πρόνοια ώστε και να παρέχεται ικανοποιητικό φορτίο αλλά και να διορθωθούν κάποια πράγματα στην εγκατάσταση.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου από τη στιγμή που έχουν εμπλακεί, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου αλλά της Σχολικής Εφορίας, έχουν βοηθήσει».

«Κανείς δεν θέλει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο χωρίς θέρμανση»

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι πως στις εγκαταστάσεις του σχολείου είχαν προστεθεί συσκευές ηλεκτροδότησης που δεν προσφέρονταν για το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο», και κάλεσε όλους να είναι «ψύχραιμοι και μετρημένοι» και να αφήσουν τους τεχνικούς να λύσουν τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε, ότι «κανείς δεν δικαιολογείται να στερεί από τα παιδιά την διδασκαλία με την όποια αφορμή. Είμαστε εδώ με τους αρμόδιους για να δούμε τυχόν προβλήματα στα οποία μπορούν να βοηθήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου για να γίνει το σχολείο κατάλληλο και καλύτερο όπως ακριβώς θέλουμε». Σημείωσε δε πως «κανείς μας, και σίγουρα όχι το Υπουργείο Παιδείας, δεν θέλει να πηγαίνουν τα παιδιά σε σχολεία χωρίς θέρμανση».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα, ήταν δύσκολο για τα παιδιά να συγκεντρωθούν στα μαθήματα τους σε παγωμένες τάξεις, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «τα προβλήματα θέρμανσης λύθηκαν αμέσως. Ναι είναι δύσκολο και κανένας δεν το θέλει και βεβαίως κάποτε υπάρχει και χειμώνας».

Ερωτηθείς κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην δημιουργία υποδομών στο Λύκειο Βεργίνας που είναι αθλητικό σχολείο, ο κ. Προδρόμου απάντησε πως «υπάρχουν υποδομές και πάντα χρειάζονται περισσότερες. Είναι όλα μέσα στους προγραμματισμούς».

Η πλευρά του συνδέσμου Γονέων – Δηλώσεις του Προέδρου

Από την πλευρά του ο Κώστας Κώστα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Βεργίνας ανέφερε ότι «ο Υπουργός δεν είναι σωστά πληροφορημένος».

Εξήγησε πως σύμφωνα με αλληλογραφία που είχαμε με τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχε γίνει για πρώτη φορά εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών για το θέμα της κεντρικής θέρμανσης «μας υπόσχονταν ότι σε ένα μήνα το 75-80% των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το σχολείο θα επιλύονταν».

Ωστόσο, συνέχισε, «όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί το 75-80% των προβλημάτων αυτών αλλά το πρόβλημα με τη θέρμανση επιδεινώθηκε», ενώ το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε ούτε πετρέλαιο στα ντεπόζιτα.

Τα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Κώστα «δεν είναι τόσο απλά, ούτε οι γονείς είναι τόσο ανεύθυνοι για να θέλουν τα παιδιά τους να μην κάνουν μάθημα. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο που είχαμε στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, οι μαθητές δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα» είπε και πρόσθεσε ότι «δεχόμαστε καθημερινά διαμαρτυρίες από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για το πρόβλημα της θέρμανσης».

Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι με πολλή υπευθυνότητα που συγκρατήσαμε τα παιδιά να μην βγουν από τις τάξεις τους από την πρώτη στιγμή. Αν αντέξαμε αυτές τις 20 μέρες χωρίς θέρμανση με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο, θα έπρεπε να μας δοθούν συγχαρητήρια και όχι να επικρινόμαστε ότι λειτουργούμε με ανεύθυνο τρόπο».

Τέλος, είπε ότι «ο Σύνδεσμος Γονέων ενωμένος, σαν μια γροθιά έχει τη καλή θέληση να λυθούν τα προβλήματα και είμαστε στη διάθεση του Υπουργού και όλων των αρμοδίων να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και στενά».