Αρχική InfoKids Υγεία Κανόνες ατομικής υγιεινής κατά της μηνιγγίτιδας

Κανόνες ατομικής υγιεινής κατά της μηνιγγίτιδας

Κανόνες ατομικής υγιεινής κατά της μηνιγγίτιδας

Μετά τα πρόσφατα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας σε σχολεία, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ενημερωτικό υλικό στο οποίο εξηγεί μεταξύ άλλων τη διαφορά μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής μηνιγγίτιδας και δίνει παράλληλα συμβουλές και λήψη μέτρων προφύλαξης.

Η μηνιγγίτιδα, όπως εξηγεί το Υπουργείο Υγείας, «είναι φλεγμονή των μηνίγγων. Οι μήνιγγες είναι μεμβράνες που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό».  Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα «οφείλεται σε λοίμωξη του ατόμου από ορισμένα βακτηρίδια. Είναι πιο σοβαρή νόσος σε σύγκριση με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής με τα κατάλληλα αντιβιοτικά είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή του ασθενούς».

Η ιογενής μηνιγγίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη του ανθρώπου από ορισμένους ιούς. «Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή επιδημίας, κυρίως κατά το καλοκαίρι».

Το συχνότερο αίτιο της ιογενούς μηνιγγίτιδας είναι οι εντεροϊοί.  «Η θεραπευτική αγωγή είναι συμπτωματική, δεν χορηγούνται αντιβιοτικά και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως».

Από τη στιγμή που ο ασθενής μολύνεται με τον εντεροϊό μέχρι να παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας μεσολαβούν συνήθως 3-6 μέρες. Στο διάστημα αυτό το άτομο είναι υγιές αλλά, επειδή ο εντεροϊός εκκρίνεται στα κόπρανα, μπορεί να το μεταδώσει στους γύρω του, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής.

Περίοδος μέγιστης μεταδοτικότητας θεωρείται αυτή αμέσως μετά την προσβολή, γιατί εκκρίνεται μεγαλύτερος αριθμός εντεροϊών στα κόπρανα. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται τα παιδιά να επιστρέφουν πίσω στους βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς ή τα σχολεία αφού περάσουν 15 μέρες από την έναρξη της νόσου. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να συνεχίζει να εκκρίνεται στα κόπρανα σε μικρότερη ποσότητα για μέχρι και 8-12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, είναι απαραίτητο ο ασθενής και το περιβάλλον του να συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά τους κανόνες ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, εμετό και δυσκαμψία του αυχένα.

Για προφύλαξη από την ιογενή μηνιγγίτιδα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής:

 Πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό:
- μετά την τουαλέτα,
- πριν φάτε ή ετοιμάσετε το φαγητό,
- μετά από την αλλαγή της πάνας του βρέφους.

• Στα σχολεία, βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς, εστιατόρια κ.λπ., τα χέρια να στεγνώνονται με χάρτινες πετσέτες μετά το πλύσιμό τους.

Σε ό,τι αφορά τη βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα, υπάρχουν εμβόλια μόνο για ορισμένους τύπους και συγκεκριμένα κατά του Αιμόφιλου Ινφλουένζας τύπου b (Hib), του Μηνιγγιτιδόκοκκου C, καθώς επίσης και του Πνευμονιόκοκκου.

Τα εμβόλια αυτά συστήνονται για όλα τα παιδιά και είναι ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα εμβόλια κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου A, C και ACYW135, καθώς και το Πολυσακχαριδικό Πνευμονιόκοκκου (PPV23), τα οποία όμως συστήνονται μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter