Αρχική InfoKids Νέα Κατακόρυφη αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών - Ποια μέτρα προωθεί η κύβερνηση

Κατακόρυφη αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών - Ποια μέτρα προωθεί η κύβερνηση

Κατακόρυφη αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών - Ποια μέτρα προωθεί η κύβερνηση

Οι αυξανόμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση. Υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας, καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, κήρυξαν την έναρξη του πρώτου εθνικού φόρουμ για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο του φόρουμ , ανέφερε ότι η αστυνομία διερεύνησε 37 υποθέσεις το 2013, 80 το 2015, και 73 το 2016. Ενώ, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 100.Οι καταδικασθέντες για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, εκτίουν την ποινή τους σε ειδική πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές.

Τα μέτρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο δημιουργήθηκε Ειδική Ανακριτική Ομάδα Διερεύνησης Υποθέσεων Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, η οποία στελεχώνεται από έμπειρους και καταρτισμένους αστυνομικούς ανακριτές.

Στα πλαίσια της διερεύνησης μιας τέτοιας υπόθεσης, βάσει του Νόμου, σημείωσε ο κ. Νικολάου, διενεργούνται συνεντεύξεις από το παιδί-θύμα που βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Για σκοπούς διευκόλυνσης του παιδιού, ώστε να αποφεύγεται η ψυχολογική ταλαιπωρία και θυματοποίηση του μέσα από την επανάληψη λήψεων καταθέσεων, οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της Αστυνομίας, χωρίς καθυστερήσεις, σε χώρους σχεδιασμένους ή προσαρμοσμένους για το σκοπό αυτό, και από άτομα του ιδίου φύλου, ενώ το παιδί-θύμα μπορεί να συνοδεύεται από ενήλικα της επιλογής του. Μέσω της αποτελεσματικής διερεύνησης, ανέφερε, επιτυγχάνεται μία ορθότερη και πληρέστερη παρουσίαση των υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίου και τα θύματα ενθαρρύνονται να καταγγείλουν, και το γεγονός αυτό ενδέχεται να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τους δράστες ή εν δυνάμει δράστες.

"Είναι γεγονός ότι οι ποινές που καθορίζονται στην κυπριακή νομοθεσία, όσον αφορά τα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως εις βάρος παιδιών, κινούνται σε ένα αυστηρό πλαίσιο. Παρόλα αυτά, με βάση μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο, σε αρκετές περιπτώσεις οι ποινές που επιβάλλονται δεν είναι επαρκείς ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Γι’ αυτό με ενέργειες μας τόσο προς τις διωκτικές αρχές, όσο και προς τις δικαστικές αρχές, τις οποίες ενημερώσαμε για τα ευρήματα της έρευνας, στοχεύσαμε την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους θύτες σεξουαλικής βίας", πρόσθεσε.

Το «Σπίτι του Παιδιού»

Στο Φόρουμ ανακοινώθηκε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει το «Σπίτι για το Παιδί», είπε ο κ. Νικολάου, στοχεύει στην άμεση πρόσβαση του παιδιού στις αναγκαίες, απαραίτητες και κατάλληλες υπηρεσίες για μείωση των τραυματικών επιπτώσεων που υφίσταται, όσον αφορά τη διαδικασία διαχείρισης καταγγελίας και της οποιασδήποτε πιθανότητας επαναθυματοποίησης και στιγματισμού του παιδιού θύματος. Το Σπίτι για το Παιδί, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ενός Δεκεμβρίου.

Οπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του "Hope For Children" Joseph Varughese, πρόκειται για μία πολύ σημαντική και αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «JudEx+: Προς μια φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών».

"Όσον αφορά το χειρισμό, όσων έχουν καταδικασθεί για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως και ειδικότερα όσων έχουν καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, πρέπει να τονίσω ότι ενόσω εκτίουν την ποινή τους, βρίσκονται πλέον σε ειδική πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, πραγματοποιούνται προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης τόσο των δεσμοφυλάκων για τον χειρισμό τους, όσο και σωφρονιστικά προγράμματα των ιδίων των κρατουμένων μέσα από τη συνεργασία του Τμήματος Φυλακών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ δρομολογούνται εκπαιδεύσεις από Άγγλους καθηγητές - ειδικούς σε θέματα σεξουαλικά αδικοπραγούντων", συμπλήρωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε, καταβάλλει συντονισμένη και πολυεπίπεδη προσπάθεια, η οποία εστιάζει κυρίως στην πρόληψη, αλλά και στον εντοπισμό και στην αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων φαινομένων. "Συγκεκριμένα η πρόληψη επιτυγχάνεται μέσω της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και της εκπαίδευσης των παιδιών στο πώς να κάνουν υγιείς επιλογές και να λαμβάνουν πληροφορημένες αποφάσεις για τη ζωή τους, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση. Η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί όμως κυρίως μέσα από την υπεύθυνη δράση των ενηλίκων για προστασία των παιδιών, συνεπώς ο ρόλος των εκπαιδευτικών έγκειται στην έγκαιρη αναγνώριση αλλά και στην άμεση και αποτελεσματική δράση για αναφορά των περιστατικών και προστασία των παιδιών", πρόσθεσε.

Επ. Προστασίας Δεδομένων: Τι να προσέξουν οι γονείς

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαίδου είπε ότι ο νέος Κανονισμός 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή στις 25.05.2018, προβλέπει ειδικές πρόνοιες για τους ανήλικους που ενισχύουν την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Συγκεκριμένα, σημείωσε, για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιού ηλικίας κάτω των 16 ετών, ο παροχέας υπηρεσίας της κοινωνίας των πληροφοριών, θα πρέπει να λάβει συγκατάθεση ή έγκριση από το πρόσωπο που έχει την γονική μέριμνα. Η Επίτροπος σημείωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών αποτελούν επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια οποιουδήποτε θελήσει να τα εκμεταλλευτεί. "Για να προληφθεί το δυσάρεστο φαινόμενο της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των παιδιών για τους κινδύνους που ενέχει η κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών", πρόσθεσε.

Το  1ο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, το οποίο διοργανώνει ο Διεθνής, Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός «Hope For Children».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter