«Κλείνουν τη θέρμανση και τιμωρούν τους μαθητές»: Απίστευτη καταγγελία της ΠΣΕΜ – Απειλούν με αποχή

Μια απίστευτη καταγγελία από την ΠΣΕΜ είδε το φως τη δημοσιότητας εχθές, με τους οργανωμένους μαθητές να καταγγέλουν ότι εκπαιδευτικοί δεν αφήνουν τη θέρμανση ανοιχτή και τιμωρούν μαθητές όταν φορούν φόρμες.

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδόμου, η ΠΣΕΜ καταγγέλλει πως ενώ οι θερμοκρασίες είναι σε χαμηλά επίπεδα, σε πολλά σχολεία δεν έχουν ανάψει οι θερμάνσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι μαθητές να παρακολουθήσουν το μάθημα. Παράλληλα, οι διευθυντές, όπως καταγγέλλουν, τιμωρούν τους μαθητές, που φορούν φόρμα.

Στην επιστολή, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και σε ΜΜΕ, η ΠΣΕΜ λέει ότι: «Δυστυχώς, ενώ ως ΠΣΕΜ βλέπουμε να γίνεται συνεχώς επίκληση για ‘ίσες ευκαιρίες’ στην εκπαίδευση, διακηρύξεις για ανάπτυξη κλπ. παρατηρούμε ότι αυτές οι διακηρύξεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ

Με την επιστολή αυτή, θα θέλαμε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι ενώ οι θερμοκρασίες είναι σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που μας δυσκολεύει στο να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μας στις αίθουσες, δεν έχουν ανάψει όλα τα σχολεία τις θερμάνσεις.

Δυστυχώς, ενώ ως ΠΣΕΜ βλέπουμε να γίνεται συνεχώς επίκληση για «ίσες ευκαιρίες» στην εκπαίδευση, διακηρύξεις για ανάπτυξη κλπ. παρατηρούμε ότι αυτές οι διακηρύξεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Τη στιγμή που υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα ορεινά σχολεία δεν έχουν ανοίξει καν λόγω της κακοκαιρίας παρατηρούμε ότι αρκετά σχολεία δεν έχουν ανάψει τις θερμάνσεις με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις παγωμένες αίθουσες διδασκαλίας.

Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό από το γεγονός ότι πολλές διευθύνσεις δεν επιτρέπουν και τιμωρούν τους μαθητές που φορούν φόρμες. Πως θα ζεσταθούμε; Πως θα παρακολουθήσουμε με άνεση τα μαθήματα μέσα στο κρύο;

Για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ονομαστικές καταγγελίες, σας καλούμε όπως φροντίσετε ότι όλες οι διευθύνσεις θα επιτρέπουν στους μαθητές να φοράνε φόρμες για την υπόλοιπη περίοδο του χειμώνα, όπως και το ότι θα ανάβουν οι θερμάνσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, δε μας μένει άλλη επιλογή εκτός από τη διεκδίκηση του αυτονόητου: να κάνουμε μάθημα σε συνθήκες που να μπορούμε να παρακολουθούμε τα μαθήματα μας.

Αποχή σε σχολεία λόγω ανύπαρκτης θέρμανσης

Σήμερα, σε αποχή προχώρησαν γονείς και μαθητές του Γυμνασίου Βεργίνας ως διαμαρτυρία το πρόβλημα της θέρμανσης στο Σχολείο, ενώ προειδοποίησαν πως αν το ζήτημα δεν επιλυθεί ετοιμάζουν ολοήμερη αποχή την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Κλειστά 3 σχολεία λόγω κρύου

Τρία σχολεία της Επαρχίας Λάρνακας, παρέμειναν για περίπου δύο ημέρες χωρίς θέρμανση. Ημέρες κατά τις οποίες στην Κύπρο επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, τα τρία σχολεία που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα είναι: To Γυμνάσιο Βεργίνας, το Λύκειο Βεργίνας και το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι οργανωμένοι γονείς «τα σχολεία έμεινα χωρίς θέρμανση για δύο μέρες λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε. Στα δύο σχολεία, δηλαδή στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου και στο Λύκειο Βεργίνας, βρίσκονται ήδη τεχνικοί εκεί και το θέμα έχει επιλυθεί».

Όσον αφορά το Γυμνάσιο Βεργίνας, ο κος Διονυσίου σημείωσε πως υπάρχουν πολλά θέματα, λόγω της παλαιότητας του οικοδομήματος.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχολείο είναι τεράστιο. Υπάρχει δυσκολία στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται αύριο να φτάσουν εκεί άλλοι τεχνικοί για επιδιορθωθεί η βλάβη», σχολίασε ο κος Διονυσίου.

Σημειώνεται ότι για τις βλάβες έχει ενημερωθεί και η συντεχνία των εκπαιδευτικών, Μέσης Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ.

Παραθέτοντας το δικό του σχόλιο ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε πως: «για να μην έχουμε πρόβλημα πρέπει να λύνονται άμεσα αυτά τα θέματα. Ακόμα και με αγορά υπηρεσίας θα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις».