Κλειστή η Κυριάκου Μάτση: Δείτε πώς θα κινείστε στη Λευκωσία από σήμερα

Η Αστυνομία ενημερώνει το κοινό ότι από σήμερα, Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2019, θα διεξάγονται εργασίες για ανάπλαση της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, στην περιοχή Αγίων Ομολογητών, στην Λευκωσία.
Το τμήμα της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, από τη συμβολή με την οδό Στέλιου Μαυρομμάτη, μέχρι την οδό Κρατίνου, θα παραμένει κλειστό για την τροχαία κυκλοφορία λόγω των οδικών εργασιών.

Πώς θα διεξαχθή η κίνηση

Η τροχαία κυκλοφορία στην λεωφόρο Κυριάκου Μάτση, θα διοχετεύεται ανάλογα προς Λευκωσία και προς Στρόβολο, μέσω παρακείμενων παρόδων.
Σχετικός χάρτης για τις ρυθμίσεις της τροχαίας, καθώς και πληροφορίες για εναλλακτικούς δρόμους, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας εδώ..

Για τα οφέλη του έργου, ο Δήμος Λευκωσίας στη σελίδα του αναφέρει ότι ανάμεσα στους στόχους είναι: 

  • Τη βελτίωση της κυκλοφορίας οχημάτων με την κατασκευή νέου οδοστρώματος δύο λωρίδων κυκλοφορίας αντίθετης κατεύθυνσης με θέσεις στάθμευσης παρά την οδό.
  • Τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και ασφαλή διακίνηση όλων, πεζών και ΑμεΑ και αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων, την κατασκευή δύο νέων ισόπεδων διαβάσεων πεζών τύπου ‘zebra’ και τη βελτίωση της υφιστάμενης διάβασης πεζών παρά την οδό Κάσου. Επιπλέον σε δύο σημεία επί της λεωφόρου θα δημιουργηθούν στάσεις λεωφορείων δημόσιας χρήσης με προσθήκη συστημάτων πληροφόρησης του κοινού.
  • Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό υψηλής απόδοσης (χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας τύπου LED).
  • Τη διατήρηση και αναβάθμιση του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα του δρόμου, με προστασία των υφιστάμενων μεγάλων δέντρων και ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Ο χαρακτήρας του δρόμου θα παραμείνει ως έχει με τα ψηλά κυπαρίσσια, ενώ με το έργο θα γίνει σημαντικός εμπλουτισμός του πρασίνου με τη φύτευση μεγάλου αριθμού μεγάλων δέντρων.
  • Την υποστήριξη συστημάτων «Έξυπνης πόλης» (smart city), όπως συστήματος έξυπνης διαχείρισης στάθμευσης οχημάτων, συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων, εγκατάσταση WiFi  κ.α. και με την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου Οπτικών Ινών του Δήμου Λευκωσίας (NFN).
  • Την υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
  • Το έργο είναι Πολεοδομικό και συγχρηματοδοτείται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας.

Χάος με το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας

Οι διαδρομές εντός της Λευκωσίας γίνονται πλέον με… «πλάνο ειδικών διαδρομών» από τους οδηγούς οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να χρονομετρούν τις διαδρομές τους και να εντοπίζουν εναλλακτικές οδούς προκειμένου να φθάνουν έγκαιρα στον προορισμό τους.

Οι λύσεις αυτές τις περισσότερες φορές δεν έχουν και το αναμενόμενο αποτέλεσμα αφού πολλοί επιλέγουν στο τέλος τις ίδιες εναλλακτικές διαδρομές με αποτέλεσμα απλά να μετατοπίζεται η συμφόρηση.

Η Αστυνομία έλαβε μέτρα για απάμβλυνση του προβλήματος και τοποθετεί αστυνομικούς της Τροχαίας σε κρίσιμα σημεία της Λευκωσίας.