Κλιματιστικά στα σχολεία: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Ένα σοβαρό θέμα έχει προκύψει για τα σχολικά κτίρια του νησιού μας και τους μαθητές που περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μέσα σε αυτά.

Πολλοί γονείς διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την κατάσταση με την υπερβολική ζέστη στις σχολικές αίθουσες και τα ανύπαρκτα κλιματιστικά σε αυτές.

Η ευρωπαϊκή πολιτική

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία, σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία στηρίζεται στις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενθαρρύνει τη χρήση παθητικών συστημάτων δροσισμού και αερισμού και αποτρέπει τη χρήση ενεργοβόρων συστημάτων, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία κτηρίων με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Επιπλέον, προσθέτει ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής, ο σχεδιασμός και η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων γίνεται με τη χρήση προηγμένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, τα οποία είναι ιδανικά για κτήρια εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως χρήση συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης κελύφους, χρήση ενεργειακών κουφωμάτων και υαλοπινάκων με χαμηλό δείκτη διείσδυσης θερμότητας και χρήση κάθετων και οριζόντιων σκιάστρων.

Η χρήση ανεμιστήρων, που ήδη εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, συνεισφέρει στην επίτευξη θερμικής άνεσης, σημειώνεται.

Η καθολική εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στους σχολικούς χώρους θα επιφέρει σημαντική αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου παγκύπρια. Η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων έρχεται σε αντίθεση με τους ενεργειακούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε σχέση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολικά κτήρια, αφού η κατανάλωση ενέργειας των κλιματιστικών θα είναι πολλαπλάσια της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αναφέρει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει το αυξημένο ηλεκτρικό φορτίο στο υφιστάμενο δίκτυο που εξυπηρετεί τα σχολεία, είναι βέβαιο ότι θα εισηγηθεί σε αρκετές περιπτώσεις την ανέγερση υποσταθμών εντός των σχολικών μονάδων.

Δεν θα τοποθετηθούν κλιματιστικά στα σχολεία

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και συναθροίζοντας και άλλους παράγοντες, όπως η κεφαλαιουχική επένδυση των 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στις αίθουσες διδασκαλίας, το υψηλό μόνιμο λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης, επιδιόρθωσης και αντικατάστασης, τα κτηριολογικά και άλλα χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις περιορισμένες ώρες λειτουργίας των σχολείων εντός των ωρών αιχμής και των ημερών καύσωνα, κρίνεται ότι η εφαρμογή των προαναφερόμενων παθητικών και άλλων μέτρων, όπως η εξωτερική θερμομόνωση, η σκίαση, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η εγκατάσταση ανεμιστήρων, είναι οι καταλληλότερε ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει για το θέμα του κλιματισμού στα σχολεία η ανακοίνωση.

Επίσης προστίθεται πως στο πλαίσιο της συνεχούς ευαισθητοποίησης και ικανοποίησης όλων των ομάδων, εξετάζονται περιπτώσεις εγκατάστασης κλιματιστικών μονάδων και σε αίθουσες διδασκαλίας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως, για παράδειγμα, ειδικές κτηριολογικές συνθήκες, ειδικές ανάγκες και ιδιάζουσες περιπτώσεις χρηστών.

Σημειώνεται, ότι ήδη τοποθετούνται κλιματιστικά στα γραφεία Διευθυντών/ριών, στα γραφεία γραμματείας, στις αίθουσες των εκπαιδευτικών, στα ιατρεία, στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες εκδηλώσεων, στα εργαστήρια θερινών σχολείων, στις Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης και στις ειδικές αίθουσες διδασκαλίας (π.χ. λογοθεραπεία).