Κορωνοϊός: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης –Το προφίλ των θυμάτων – Σε επιφυλακή η Κύπρος

Η επιδημία του κορωναϊού συνεχίζεται, με όλο και περισσότερες χώρες να μπαίνουν στον χάρτη των κρουσμάτων και τον αριθμό των νερών που νόσησαν από τον ιό  να αυξάνεται. Στην Ιταλία συγκεκριμένα, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 11, ενώ στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 2.700 (τα δε κρούσματα ξεπερνούν τα 78.000).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ωστόσο ΔΕΝ έχει χαρακτηρίσει ακόμα την κατάσταση «παγκόσμια πανδημία» αλλά «ο πλανήτης πρέπει να προετοιμάζεται για τον κίνδυνο αυτό», ο χάρτης των κρουσμάτων την 26η Φεβρουαρίου 2020 έχει ως εξής:

Την ίδια ώρα, ένα πιθανό εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενδέχεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τον ανοσιολόγο, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI) της Αμερικής Άνθονι Φάουτσι, ενώ σε ένα με ενάμιση χρόνο, το νωρίτερο, ενδέχεται να είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό.

Το προφίλ των θυμάτων του κορωναϊού

Προς το παρόν, ο κορωνοϊός δείχνει να προτιμά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και με επιβαρυμένη υγεία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στατιστικά:

Στα άτομα 80 ετών και άνω το ποσοστό θανάτου φθάνει το 14,8%.

Στα άτομα ηλικίας 50 με 59 ετών το ποσοστό θανάτου είναι 1,3%.

Ασθενείς κάτω των 30 ετών διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον ιό.

Οι άνδρες ασθενείς κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες ασθενείς (2,08% είναι το ποσοστό θανάτου των ανδρών και 1, 7% το ποσοστό των γυναικών).

Το ποσοστό θανάτου για ασθενείς με καρδιακή νόσου ήταν 10,5%, με διαβήτη 7,3%, με αναπνευστική ανεπάρκεια 6,3% και με υπέρταση 6,0%.

Για όσους ασθενείς έπασχαν πέρασαν από καρκίνο το ποσοστό θανάτου ήταν 5,6%.

Για όσα άτομα μολύνθηκαν από τον ιό και δεν είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, το ποσοστό θανάτου δεν ξεπερνά το 0,9%.

Σε επιφυλακή η Κύπρος – Σύσκεψη τεσσάρων Υπουργών

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με στόχο να παρουσιαστούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τον κορωνοϊό.

Πάντως, σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπ. Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου επιβεβαίωσε, ότι η Κύπρος είναι πλήρως έτοιμη για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊου. Εξάλλου, στο νησί εφαρμόζεται ήδη ένα από τα πλέον αυστηρά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του ιού.

Οι δε 12 μαθητές που βρίσκονται από το Σάββατο στην Ιταλία, πρόκειται να επιστρέψουν στο νησί σήμερα το απόγευμα. Με την επιστροφή της αποστολής, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο και οι μαθητές θα τύχουν ιατρικού ελέγχου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.