Κώστας Χαμπιαούρης: Μίλησε για τα Γαλλικά, τα 9 σχολεία STEM και την ασφάλεια στα σχολεία

Στη μεσημεριανή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Χαμπιαούρης προκειμένου να μιλήσει για τις αλλαγές που έχουμε να περιμένουμε τη νέα σχολική χρονιά. Τις παρουσιάζουμε επιγραμματικά και ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης:

Η αξιολόγηση του μαθητή

Όσον αφορά την αξιολόγηση των μαθητών ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως, «έχει βρεθεί μια συμφωνία με την ΠΟΕΔ και ξεκινάμε σταδιακά από το δημοτικό την εφαρμογή για την αξιολόγηση του μαθητή. Έχουμε επίσης και την Μέση Εκπαίδευση που αφορά τα τετράμηνα».

Σε αναφορά για την θέση της ΟΕΛΜΕΚ, ότι θα προχωρήσει σε απεργίες το Δεκέμβριο εάν ανακοινωθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως τον λυπεί η απόφασή αυτή των εκπαιδευτικών. «Έχουν πει ότι ο υπουργός πήρε μόνος του αυτά και τα ψήφισαν στη Βουλή. Έχω άραγε τόση δύναμη και επηρέασα όλα τα κόμματα και το ψήφισαν; Ρωτώ τον κάθε πολίτη. Έγινε διάλογος και ξέρουν πολύ καλά ότι έγινε διάλογος. Και ας μην προσπαθούν να μηδενίσουν τα πάντα. Δεν δικαιολογούνται να κατέλθουν σε απεργίες γιατί προηγήθηκε ο διάλογος. Ευελπιστώ ότι θα κάνουν δεύτερες σκέψεις», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας.

Για τα σχολεία- εργοτάξια
Ερωτηθείς εάν τα 82 σχολεία σχολεία-εργοτάξια, αποτελούν κίνδυνο για τους μαθητές ο κ. Χαμπιούρης ανέφερε πως, «τα εργοτάξια ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν. Πρέπει να γίνουν διορθωτικά έργα στα σχολεία. Δεν μπορείς να τα σταματήσεις».

«Υπάρχουν σχολεία που οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν για δύο χρόνια. Έχουμε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι εργασίες αυτές δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων ούτε θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείς αν θα εκτελούνται εργασίες κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου, ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε πως, «θα εκτελούνται αλλά όχι θορυβώδεις εργασίες. Εργασίες που θα μπορούν οι καθηγητές και οι μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα χωρίς κανένα πρόβλημα».

Προβλήματα στην ασφάλεια

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο ποιος θα απαντά τα θυροτηλέφωνα. «Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα απαντά το κουμπί αλλά ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Θα βρούμε και εδώ λύση και δεν μας τιμά να ασχολούμαστε μ΄αυτά τα θέματα. Αν είναι δυνατόν να συζητούμε ποιος θα απαντά το θυροτηλέφωνο», είπε ο υπουργός Παιδείας.

«Έχουμε προχωρήσει στις περιφράξεις. Είμαστε στο 95%, έμειναν κάποια προβλήματα τα οποία έχουμε δει και θα προχωρήσουμε. Επισκεφθήκαμε τις Σχολικές Εφορίες και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες», εξήγησε.

Τα GCE
Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τις διεθνείς εξετάσεις ο κ. Χαμπιούρης πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε όλες τις πτυχές για το ζήτημα αυτό. Πρέπει να ακούσουμε όλες τις απόψεις και εάν πρέπει να ακούσουμε την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα θα την ζητήσουμε. Δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές».

«Δεν μπορείς να μηδενίζεις μια προσπάθεια.Δεν είμαι νομικός αλλά οι κανονισμοί το λένε μέσα ότι το Πανεπιστήμιο εάν μείνουν αδιάθετες θέσεις μπορούν εσωτερικά να δοθούν όπου αποφασίσουν τα Πανεπιστήμια», εξήγησε.

Δείτε τι άλλο είπε για τα Γαλλικά και τα 9 σχολεία STEM στο παρακάτω βίντεο: