Αρχική InfoBaby Τοκετός Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο του πρόωρου μωρού μόλις ένα λεπτό αργότερα μπορεί να του σώσει τη ζωή

Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο του πρόωρου μωρού μόλις ένα λεπτό αργότερα μπορεί να του σώσει τη ζωή

Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο του πρόωρου μωρού μόλις ένα λεπτό αργότερα μπορεί να του σώσει τη ζωή

Εδώ και χρόνια προβληματίζονται οι επιστήμονες για το κατά πόσο είναι ωφέλιμο να κόβεται ο ομφάλιος λώρος του μωρού αμέσως μετά τον τοκετό ή να καθυστερείται για μερικά λεπτά. Τώρα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ υποστηρίζει ότι έστω και ένα λεπτό αργότερα να κοπεί ο ομφάλιος λώρος, μπορεί να σώσει τη ζωή σε χιλιάδες πρόωρα μωρά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, αναφορικά με τον ομφάλιο λώρο, βρίσκεται το πόση ώρα πρέπει να μένει άθικτος, προκειμένου να έχει οφέλη για το μωρό, μέσω του αίματος που περνά στον οργανισμό του από τον πλακούντα. Τα οφέλη αυτά, είναι πολύ σημαντικότερα στα πρόωρα μωρά.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο έδειξε, ότι η καθυστέρηση του κοψίματος από 30 έως 60 δευτερόλεπτα «…ενισχύει τη μεταβατική κυκλοφορία, προσδιορίζει καλύτερα τον όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση αίματος και μειώνει τον κίνδυνο για νεκρωτική εντεροκολίτιδα και ενδοκοιλιακή αιμορραγία.»

Στη νέα αυτή μελέτη, 3.000 μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες μελετήθηκαν για να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαφορά ανάμεσα σε αυτά που ομφάλιος λώρος κόπηκε αμέσως μετά τον τοκετό και σε αυτά που καθυστέρησε να κοπεί περίπου 1 λεπτό. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι η αναμονή των 60 δευτερολέπτων μείωσε τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους στα πρόωρα αυτά μωρά κατά ένα τρίτο. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης «Πιστεύουμε ότι για κάθε χίλια πολύ πρόωρα μωρά, που γεννιούνται έως και 10 εβδομάδες νωρίτερα από το φυσιολογικό, η καθυστέρηση του κοψίματος του λώρου θα σώζει 100 από αυτά, συγκριτικά με το άμεσο κόψιμο. Αυτό σημαίνει, ότι θα σώζονται από 11.000 έως 100.000 επιπλέον ζωές κάθε χρόνο.»

Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι πρώτη στην Ευρώπη στους πρόωρους τοκετούς, με 300-350 όψιμα μωρά να γεννιούνται κάθε χρόνο, η μέθοδος της καθυστέρησης του κοψίματος του ομφάλιου λώρου κατά ένα λεπτό, η οποία ούτε παρεμβατική είναι, ούτε χρήση φαρμάκου απαιτεί, ούτε εξαιρετικά επικίνδυνη, μα ούτε και κοστοβόρα, θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πολλών από αυτά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter