Κριτσίνια καρότου με γραβιέρα: Το αλμυρό σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά

σνακ

Συχνά τα παιδιά ζητούν κάτι να τσιμπήσουν στη διάρκεια της ημέρας. Για να αποφύγετε την παγίδα του γρήγορου σνακ – που συνήθως είναι κάτι γλυκό ή κάτι με περισσότερο αλάτι – φτιάξτε το δικό σας σνακ με τυρί και καρότο, το οποίο τα παιδιά θα ζητούν ξανά και ξανά.

Υλικά:

50 ml σπορέλαιο

50 ml ελαιόλαδο

100 ml νερό κρύο

1 κουτάλια ξύδι

2 (170 γρ) καρότα τριµµένο

100 γρ γραβιέρα τριµµένη

250 γρ αλεύρι σκληρό

½ κγ πάπρικα γλυκιά

¼ κγ αλάτι

1 ½ κγ µπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεεύουμε τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το νερό και το ξύδι. Σε ένα άλλο µπολ ενώνουμε τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρότα, το αλεύρι, την πάπρικα, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ. Ρίχνω σταδιακά τη µισή ποσότητα των στερεών υλικών στα υγρά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα καρότα και την γραβιέρα συνεχίζω µε την υπόλοιπη ποσότητα των αλεύρων.

Πρέπει να γίνει µια ζύµη ελαστική, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Ανάλογα την υγρασία των καρότων ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι παραπάνω. Πλάθετε τη ζύµη σε λουκάνικο, την τυλίγω σε µεµβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Αφού περάσει η ώρα, ανοίγετε τη ζύµη µε τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήµα. Με τον κόφτη της πίτσας κόβετε σε λωρίδες του 1 εκ. και έπειτα στη µέση. Πλάθετε σε κυλινδρικό κουλουράκι κάθε λωρίδα και το βάζετε σε λαδόκολλα στο ταψί. Τα ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180*C για 25-30 λεπτά, µόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιµα και τα βγάζω από το φούρνο (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα το πάχος και το πόσο σκληρά τα θέλουµε). Τα βάζετε σε σχάρα να κρυώσουν κι έπειτα τα αποθηκεύετε σε αεροστεγώς κλεισµένο δοχείο για µια εβδοµάδα.