Ξεχάστε το σπιράλ και το χάπι -έρχεται το αντισυλληπτικό έμπλαστρο!

του Γιώργου Νεοφύτου

Ξεχάστε το χάπι… Ένα έμπλαστρο που εγχέει διαλυτή αντισυλληπτική ορμόνη μέσω μικροβελόνων μόνο μία φορά το μήνα, θα προσφέρει μακράς δράσης αντισύλληψη, χωρίς η γυναίκα να επισκεφθεί καν το γιατρό της! Βέβαια, προς το παρόν το νέο αυτό μέσο αντισύλληψης βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο.

Όχι, δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας, επιβεβαιώνουν πως το  καθημερινό αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα έμπλαστρο που εγχέει το αντισυλληπτικό φάρμακο μέσω μικροβελόνων (microneedles) και η επίδρασή του διαρκεί έναν μήνα.

Το αντισυλληπτικό έμπλαστρο, δοκιμάστηκε – προς το παρόν- σε ποντίκια και θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στις γυναίκες – ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προς το παρόν, τα πιο αποτελεσματικά γυναικεία αντισυλληπτικά απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό, ενώ με το έμπλαστρο, η τοποθέτηση θα γίνεται στο σπίτι μία φορά το μήνα.

Αντισύλληψη με έμπλαστρο

Το μικρό στρογγυλό αυτοκόλλητο έμπλαστρο είναι επενδυμένο με βιοδιασπώμενες μικροβελόνες που περιέχουν την αντισυλληπτική ορμόνη λεβονοργεστρέλη. Μετά από πέντε δευτερόλεπτα στον βραχίονα του χρήστη, οι βελόνες απομακρύνονται, όμως παραμένουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, απελευθερώνουν σιγά-σιγά το φάρμακο και στη συνέχεια διαλύονται.

Οι δοκιμές βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, έγιναν σε ποντίκια και περιγράφονται σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Έδειξαν μάλιστα, ότι οι μικροβελόνες διαλύθηκαν με ασφάλεια και το έμπλαστρο ενίσχυσε με επιτυχία τα επίπεδα ορμονών που απαιτούνται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Γεωργίας υποστηρίζουν, ότι η μέθοδος θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των γυναικών ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αντισύλληψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή η πρόσβαση στους γιατρούς είναι περιορισμένη και ασυνεπής.

Πολλές γυναίκες δεν παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι την κατάλληλη στιγμή κάθε μέρα, γεγονός που μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητά του. Επομένως, τα αντισυλληπτικά μεγάλης διάρκειας, όπως ο κολπικός δακτύλιος και το ενδομήτριο σπιράλ λεβονοργεστρέλης, παρέχονται μόνον από τους γυναικολόγους, καθώς υπάρχει μικρότερο περιθώριο σφάλματος. Ωστόσο, στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η αύξηση του πληθυσμού ανεβαίνει ταχύτατα, αυτό είναι πρόβλημα. Η πρόσβαση στους γιατρούς είναι περιορισμένη, επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να βλέπουμε τα αντισυλληπτικά μακράς διάρκειας ως μια καθολική επιλογή.

Η επιτυχία έρχεται με μικροβελόνες

Οι διαλυτές μικροβελόνες (microneedles) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και ασφαλείς και σε προηγούμενες μελέτες. Το 2017, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Emory έδειξαν ότι το έμπλαστρο προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα πολύ ταχύτερα το εμβόλιο της γρίπης- αφού συνήθως οι άνθρωποι καθυστερούν να πάνε στο φαρμακείο.

Τώρα, η ομάδα βιομοριακών μηχανικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας ανέπτυξε μία τεχνική, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, για να απελευθερώνεται αργά- αργά η αντισυλληπτική ορμόνη και έτσι η δράση του εμπλάστρου να διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα.

«Η ιδέα ήταν να μειώσουμε το μέγεθος της βελόνας, γνωρίζοντας ότι η επιφάνεια του δέρματος είναι λεπτότερη από το πλάτος μιας τρίχας», αναφέρει ο Mark Prausnitz, ο συγγραφέας της μελέτης. Απλά έπρεπε να σιγουρευτούν ότι οι βελόνες ήταν αρκετά ισχυρές για να διασχίσουν αυτό το φράγμα, και να μπορούν να αποκολληθούν αμέσως, να παραμένουν κάτω από το δέρμα και να εγχέουν το φάρμακο στον οργανισμό.

Τα βιοδιασπώμενα πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μικροβελονών είναι από τα ίδια υλικά που φτιάχνονται και τα διασπώμενα ράμματα [βιοδιασπώμενα πολυμερή, πολυ (γαλακτικό-συν-γλυκολικό οξύ) και πολυ (γαλακτικό οξύ)].

Ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής της ομάδας του Dr Prausnitz – ο Wei Li βρήκε την τεχνική ανάπτυξης των μικροβελόνων. Σχημάτισε μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα στην κορυφή των μικροβελόνων, γεγονός που τις έκανε αρκετά ισχυρές για να εισέλθουν στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροβελόνες θα μπορούσαν να απορροφηθούν από την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, και με μια ήπια μετατόπιση του εμπλάστρου, να παραμείνουν κάτω από το δέρμα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα δεν έχει αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Το πρώτο βήμα τους, που περιγράφεται στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε από τη Nature Biomedical Engineering, ήταν να δείξει ότι ένα έμπλαστρο μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα λεβονοργεστρέλης σε ποντίκια για ένα ολόκληρο μήνα.

Πάντως, ελπίζουν πως στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν κλινικές δοκιμές και στον άνθρωπο.

Πηγή: www.dailymail.co.uk