Αρχική InfoMommy Νέα Κτηνιατρικές Υπηρεσίες: Προληπτικά μέτρα προστασίας οικόσιτων πουλερικών από τη Γρίπη των Πτηνών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες: Προληπτικά μέτρα προστασίας οικόσιτων πουλερικών από τη Γρίπη των Πτηνών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες: Προληπτικά μέτρα προστασίας οικόσιτων πουλερικών από τη Γρίπη των Πτηνών

Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα περιστατικών υψηλής παθογονικότητας Γρίπης των Πτηνών (Η5Ν8), που παρατηρήθηκαν τελευταία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνουν τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών πως οφείλουν να περιορίσουν τα πτηνά τους σε κλειστούς καλυμμένους χώρους. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις κοινότητες που γειτνιάζουν με υδροβιότοπους.

Απαγορεύεται αυστηρώς η παροχή τροφής και νερού σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση και διάθεση τροφής κατά τρόπο που θα ενεθάρρυνε την ευκαιρία διατροφής άγριων πτηνών από την τροφή που αφήνεται για τα οικόσιτα εκτρεφόμενα πτηνά.

Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης παρατηρήσει αυξημένη νοσηρότητα ή/και θνησιμότητα των πουλερικών οι οποίες εγείρουν υποψία περιστατικού της νόσου, υποχρεούται, με βάση τον Περί της Υγείας των Ζώων Νόμο, να ενημερώσει άμεσα τον Επαρχιακό Κτηνιατρικό Λειτουργό της επαρχίας στην οποία ανήκει ή τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, για την υποψία καλώντας τους πιο κάτω αριθμούς τηλεφώνου, αναλόγως της επαρχίας.

• Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λευκωσίας, τηλ.: 22 805241
• Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λάρνακας, τηλ.: 24 821275
• Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Αμμοχώστου, τηλ.: 24 824555
• Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λεμεσού, τηλ.: 25 819512
• Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Πάφου, τηλ.: 26 821261

Γρίπη των πουλερικών: Τι πρέπει να ξέρετε
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι πολύ μεταδοτικοί μεταξύ των πουλιών και μπορεί να προσβάλουν και τον άνθρωπο. Η γρίπη των πουλερικών προκαλείται από τους ιούς της γρίπης των πτηνών. Οι ιοί αυτοί υπάρχουν στα έντερα των άγριων πτηνών αλλά συνήθως δεν προκαλούν ασθένεια σε αυτά. Μπορούν να προσβάλουν και να σκοτώσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοτόπουλα, πάπιες, γαλοπούλες.

Συνήθως οι ιοί της γρίπης των πουλερικών δεν προσβάλλουν τους ανθρώπους. Όμως από το 1997 υπήρξαν περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων.

Υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές μορφές ιών της γρίπης των πτηνών. Από τους εν λόγω ιούς, ο ιός H5N1 είναι αυτός που μολύνει τους ανθρώπους με ψηλό ποσοστό θανάτων.

Οι ιοί που μολύνουν τα πουλιά, έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να μολύνουν και τους ανθρώπους. Οι μολύνσεις με τους μεταλλαγμένους αυτούς ιούς, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους.
Ο λόγος είναι διότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει έρθει προηγούμενα σε επαφή με τους μεταλλαγμένους ιούς. Έτσι ο οργανισμός βρίσκεται χωρίς άμυνα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ταχείας εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών στους ανθρώπους με μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Εκείνο που φοβούνται ιδιαίτερα οι ειδικοί, είναι η ταυτόχρονη μόλυνση ατόμων από τον ιό της γρίπης των ανθρώπων και από τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επιτρέψει στις δύο μορφές ιών να ανταλλάξουν γενετικό υλικό και να δημιουργηθεί μια νέα, εξαιρετικά παθογόνος μορφή ιού με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η μετάδοση του εξαιρετικά παθογόνου ιού θα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανόν να υπάρξουν πέραν των 150 εκατομμυρίων νεκρών παγκοσμίως.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.