Κύπρος: Με 143 αθλητές και στόχο την πρωτιά στους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ανοίγει απόψε στις 22:00 ώρα Κύπρου η αυλαία των 17ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που θα διεξαχθούν στο Σαν Μαρίνο έως το Σαββάτο 3 Ιουνίου. Οι αποστολές των 9 χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση θα συγκεντρωθούν στο «Ολίμπικο» του Σεραβάλε, για να γιορτάσουν τη μεταξύ τους συνεύρεση στο μικρό κρατίδιο στην καρδιά της Ιταλίας.

Από αύριο (30/5) οι αθλητές των 9 χωρών (Σαν Μαρίνο, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Μονακό, Μάλτα, Ανδόρα, Μαυροβούνιο, Λίχτενσταϊν) θα ριχτούν στη μάχη των μεταλλίων και στη διεκδίκηση διάκρισης σε καθένα από τα 12 αθλήματα. Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί σε 11 αθλήματα με 143 αθλητές, 82 άνδρες και 61 γυναίκες.

Βέβαια, υπάρχουν σημαντικές απουσίες από την αποστολή, όπως των πρωτοκλασάτων αθλητών του στίβου και του αγωνίσματος της γυμναστικής. Θυμίζουμε ότι στην Ισλανδία το 2015, η ενόργανη γυμναστική χάρισε στην Κύπρο 12 μετάλλια (7-1-4), με τον Μάριο Γεωργίου να αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος των αγώνων με 6 χρυσά και 1 χάλκινο μετάλλιο. Οι απουσίες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από άλλα αγωνίσματα, όπως η κολύμβηση (αναβαθμισμένη σε αριθμό αθλητών), η σκοποβολή (7 μετάλλια) και τα νέα αθλήματα, η τοξοβολία (10 μετάλλια) και η ποδηλασία (8 μετάλλια).

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε υποτίμηση της σημασίας και του επιπέδου των αγώνων:

«Ο στόχος της κατάκτησης της πρώτης θέσης είναι δύσκολος, αλλά και εφικτός. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός. Θέλουμε η αποστολή να τιμήσει και να προβάλει την πατρίδα μας, με όλη την παρουσία της εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Έχουμε την πεποίθηση ότι όλοι όσοι μετέχουν στην αποστολή θα επιδείξουν άψογη συμπεριφορά και θα αναδείξουν τις ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας, του σεβασμού και του ευ αγωνίζεσθαι εντός των αγωνιστικών χώρων. Ταυτόχρονα, θέλουμε να συμβάλουμε με προτάσεις που θα καταθέσουμε στη Γενική Συνέλευση στη διαμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αγώνων».