Λάρνακα: Με 15 μαχαιριές σκότωσε την 9χρονη αδερφή του – Τι έδειξε η νεκροτομή

Ο 13χρονος, ο οποίος μαχαίρωσε χθες την 9χρονη αδελφή του, εξετάστηκε από παιδοψυχίατρο και μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων.

Με 15 μαχαιριές στέρησε τη ζωή στην 9χρονη αδερφή του

Σύμφωνα με την νεκροτομή στην σορό της αδικοχαμένης 9χρονης από τα χέρια του αδερφού της διαπιστώθηκε ότι δέχτηκε 15 μαχαιριές. Ο θάνατός της οφείλεται σε εσωτερική αιμορραγία – αιμορραγικό σοκ, που προκλήθηκε από ήσσον και τέμνον όργανο (μαχαίρι) ενώ τέσσερα από τα τραύματα έπληξαν ζωτικά όργανα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα παιδιά, γόνοι διαζευγμένων Ρομά, βρίσκονταν μόνα στο σπίτι τους στον οικισμό Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, όταν συνέβη το μοιραίο. Το κοριτσάκι βρήκε αιμόφυρτο, ο πατέρας του, ο οποίος έχει και την επιμέλεια των παιδιών.

Ο εκπρόσωπος τύπου της δύναμης, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι η οικογένεια βρισκόταν στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.

Είπε ότι από τις μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το κοριτσάκι καλούσε σε βοήθεια πριν συμβεί το μοιραίο, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Το προφίλ του 13χρονου δράστη

Σύμφωνα με τον επαρχιακό επιθεωρητή Λάρνακας-Αμμοχώστου Μιχάλη Λοϊζίδη, το παιδί φοιτούσε σε δημοτικό σχολείο και μόλις ολοκλήρωσε τη φοίτηση του, πήγε δοκιμαστικά σε Γυμνάσιο της περιοχής του. Αφού παρακολουθήθηκε στενά, αποφασίστηκε, μέσα από εκθέσεις, να μεταφερθεί σε άλλο Γυμνάσιο και πιο συγκεκριμένα σε ειδική μονάδα.Ο κ. Λοϊζίδης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, ότι ο 13χρονος ήταν στο δρόμο και επ’ ουδενί δεν αποβλήθηκε από το σχολείο δια παντός, όπως ανέφεραν πληροφορίες από γείτονες της οικογένειας.Υποστήριξε, επίσης, ότι το παιδί είχε πάει χθες το πρωί εκδρομή με την τάξη του, και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν ενδείξεις του τι θα ακολουθούσε όταν επέστρεψε στο σπίτι του.

Τι θα γίνει με τον 13χρονο δράστη

Το γεγονός ότι το συμβάν αυτό έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο αλλά και το ότι ο 13χρονος είναι ποινικά ανεύθυνος, προβληματίζει τους αρμόδιους οι οποίοι καλούνται να βρουν από κοινού την καλύτερη δυνατή και εφικτή λύση για το 13χρονο αγόρι. Μόνο σίγουρο, είναι ότι ο 13χρονος από την στιγμή που θεωρείται ως ποινικά ανεύθυνος, αυτομάτως ο χειρισμός της υπόθεσής του δημιουργεί προηγούμενο.

Τι προβλέπει η κυπριακή νομολογία

Στο SigmaLive μίλησε για το θέμα ο νομικός Γιάννης Πολυχρόνης ο οποίος αφού τόνισε την ανυπαρξία ενός συστήματος η οποία αναδύθηκε με τον χειρότερο τρόπο, εξήγησε στην συνέχεια το ζήτημα της ανυπαρξίας ποινικής δικαιοσύνης για ανήλικους και νεαρούς παραβάτες. Ο κ.Πολυχρόνης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα που να θέτει υπό την ομπρέλα του την πρόληψη, την ανάκριση και την σύλληψη ενός νεαρού ή ανήλικου παραβάτη και τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα συντονισμένο σύστημα με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να το απαρτίζουν, οι οποίες θα εφαρμόζουν ειδικές νομοθεσίες.

Ο κ.Πολυχρόνης πρόσθεσε ότι την επιπολαιότητα του Κράτους σε αυτό το ζήτημα, ενισχύει ο αυθημερόν «υποχρεωτικός εγκλεισμός» στο Ψυχιατρείο ενός παιδιού με διαταραγμένη διαγωγή, το οποίο παρακολουθείτο. Όπως εξήγησε αφού το παιδί παρακολουθείτο θα ήταν δυνατό να παραπεμφθεί νωρίτερα στο Ψυχιατρείο.

Η μοίρα του παιδιού αυτού όπως σημείωσε ο νομικός, βρίσκεται πλέον στα χέρια των ειδικών οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό αλλά και εμπειρογνωμοσύνη. Οι ειδικοί πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουν κατά νου πλέον, την επόμενη μέρα γι’ αυτό το παιδί. Ότι δηλαδή το παιδί θα έχει πλέον στο μυαλό του ότι σκότωσε το μικρό του αδελφάκι αλλά και πιο σημαντικό, το γεγονός ότι η διαταραχή διαγωγής που παρουσιάζει ίσως να επιφέρει στο μέλλον χειρότερα πράγματα τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία.