Λεμεσός: Τι έδειξε η νεκροψία της 8χρονης που πέθανε μετά από υψηλό πυρετό

Νεκροτομή επί της σορού της άτυχης 8χρονης διενήργησε το πρωί στο Νοσοκομείο Λεμεσού η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος της μικρής οφείλεται σε σηπτικό σοκ. Στο μεταξύ λήφθηκαν και δείγματα για διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αλλοδαπή μητέρα του αδικοχαμένου 8χρονου κοριτσιού μετέφερε γύρω στις 7 και 30 το απόγευμα της Κυριακής το παιδί της στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λεμεσού με υψηλούς πυρετούς. Οι γιατροί προχώρησαν αμέσως με εισαγωγή και με ταχείς διαδικασίες λόγω της κατάσταση του, το παιδί μεταφέρθηκε στο παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου για νοσηλεία. Γύρω στις 10 το βράδυ, κατόπιν επιθυμίας της μητέρας  και αφού υπέγραψε σχετικό έγγραφο ώστε να του δοθεί εξιτήριο, η μητέρα μετέφερε το παιδί πίσω στην οικία τους.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα επέστρεψε στο Νοσοκομείο Λεμεσού με το παιδάκι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών που ενήργησαν άμεσα, το παιδάκι κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στα χέρια γιατρού των Πρώτων Βοηθειών.

Δεν πρόλαβε να την εξετάσει παιδίατρος

Με το ερώτημα, γιατί η μητέρα αποφάσισε εσπευσμένα να πάρει την 8χρονη από το νοσοκομείο προτού να γίνει καλά να πάρει το παιδί της και να αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο να πλανάται, πληροφορίες της Cyprus Times αναφέρουν ότι στην έκθεση που παραδίδεται εντός της ημέρας στον Υπουργό από τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου, θα αναφέρεται ότι το παιδάκι αν και άμεσα εισήχθη στο παιδιατρικό τμήμα, δεν πρόλαβε να εξεταστεί από παιδίατρο. Εξετάστηκε δηλαδή μόνο από επί καθήκοντι ιατρό των Πρώτων Βοηθειών και η μητέρα του υπέγραψε το εξιτήριο και αναχώρησαν πριν το εξετάσει και παιδίατρος.

Τι δηλώνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων αναμένει ο παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος,  προτού τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος. Ωστόσο μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του συλλόγου, Δρ Βάσος Οικονόμου, ανέφερε ότι παρόλο που ο ιατρός υποχρεούται να σεβαστεί την επιθυμία του ασθενή ή του κηδεμόνα του υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε παροχή θεραπείας.Όπως είπε ο κ. Οικονόμου είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τον ασθενή, όταν και εφόσον ως γιατροί προβούν σε πλήρη εξαντλητική κατανοητή ενημέρωση του ασθενούς για όλους τους κινδύνους. Αν υπήρξε οποιαδήποτε παρατυπία, είπε, θα το διερευνήσουν και θα αποδώσουν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Τι είναι το σηπτικό σοκ

Το σηπτικό σοκ είναι μια σοβαρή κατάσταση και περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο. Οι πιθανότητες επιβίωσης από το σηπτικό σοκ εξαρτώνται από την πηγή της μόλυνσης, από το πόσα ζωτικά όργανα έχουν επηρεαστεί και πόσο σύντομα θα λάβει κανείς θεραπεία, μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Πρόκειται για μία κατάσταση που συμβαίνει ως επιπλοκή μιας λοίμωξης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τοξίνες μπορεί να ξεκινήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση σε όλο το σώμα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα και σε όσους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύεται πως η φλεγμονή που προκύπτει από σήψη προκαλεί μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος που μπορεί να εμποδίσουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα ζωτικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπάρκεια των οργάνων, που προκαλεί ένα βαθύ σηπτικό σοκ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης του αίματος (υπόταση) και να οδηγήσει σε θάνατο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τον θάνατο της 8χρονης

Σχετικά με το περιστατικό θανάτου 8χρονου παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, υποβλήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας Έκθεση Γεγονότων. Με βάση την Έκθεση Γεγονότων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

–       Αργά το απόγευμα της Κυριακής, 5 Αυγούστου 2018, 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, παρουσιάζοντας αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση. Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν πως το παιδί παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και άρνηση λήψης τροφής και υγρών. Ο επί καθήκοντι Ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα Παιδίατρο για τα ευρήματα. Οι δύο Ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας. Ο Ιατρός του ΤΑΕΠ εξήγησε στους γονείς τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και τους λόγους που αυτό έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας.

–       Κατά τη μεταφορά του στην Παιδιατρική Κλινική, η μητέρα αρνείτο την εισαγωγή του παιδιού, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως τηλεφωνικά η εφημερεύουσα Παιδίατρος, μέσω της επί καθήκοντι Νοσηλεύτριας. Παρά τις συστάσεις της Παιδιάτρου, η μητέρα επέμεινε να αρνείται την εισαγωγή και τη νοσηλεία του παιδιού και ζήτησε να υπογράψει το σχετικό έντυπο ανάληψης της ευθύνης μη νοσηλείας του παιδιού της. Η Νοσηλεύτρια ενημέρωσε την Παιδίατρο για την επιθυμία της μητέρας.

–       Με την παρέλευση κάποιων ωρών, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο ΤΑΕΠ σε κωματώδη κατάσταση και κλήθηκε από τους επί καθήκοντι ιατρούς η εφημερεύουσα Παιδίατρος και η Βοηθός Διευθύντρια, Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού, κλήθηκε Αναισθησιολόγος, ενώ ενημερώθηκε και Εντατικολόγος του Μακάρειου Νοσοκομείου, και δόθηκαν οδηγίες τηλεφωνικά όταν αυτό ζητήθηκε. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να επαναφέρει το παιδί, αυτό κατέληξε.

Με βάση την Έκθεση Γεγονότων διαφαίνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ίδια περιστατικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία για την αντιμετώπιση του παιδιού, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα.

Σημειώνεται ότι με βάση τον περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμο του 2004, η παροχή φροντίδας υγείας χορηγείται στους ασθενείς μετά από συγκατάθεση των ιδίων ή των εκπροσώπων τους. Στην περίπτωση ανηλίκου, η φροντίδα υγείας παρέχεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή άλλου προσώπου, το οποίο δυνάμει του νόμου δύναται να παράσχει τέτοια εξουσιοδότηση.