Λήφθηκε η τελική απόφαση για τον 14χρονο αδελφοκτόνο – Το σπίτι του θα γίνει το αναμορφωτήριό του

Κατόπιν χθεσινής απόρριψης του αιτήματος για ανανέωση του διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας από το Δικαστήριο, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησαν χθες συνάντηση, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα νέα δεδομένα της υπόθεσης.

Τα Υπουργεία μετά από συσκέψεις αποφάσισαν να μετατρέψουν ουσιαστικά το σπίτι του μικρού σε κάποιου είδους αναμορφωτήριο, προσφέροντας του νοσοκόμο, ψυχίατρο, λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας και καθηγητή.

Η απόφαση έρχεται να συμπληρώσει το νομοθετικό κενό και την απουσία αναμορφωτηρίου στην Κύπρο, έστω και μετά από 366 μέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Η ανακοίνωση των Υπουργειών

Κατόπιν χθεσινής απόρριψης του αιτήματος για ανανέωση του διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας από το Δικαστήριο, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησαν χθες συνάντηση, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα δεδομένα.

Στη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν την ενεργοποίηση του Πλάνου Δράσης Στήριξης του Ανήλικου, και δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες για υλοποίησή του.

Σε σημερινή συνάντηση πολυθεματικής ομάδας, καθορίστηκε Πρωτόκολλο με συγκεκριμένες ενέργειες όπως απορρέουν από το Πλάνο Δράσης Στήριξης του Ανήλικου και αφορούν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα προσφερθούν στο παιδί και τους οικείους του.

Σε συνάντηση που καθορίστηκε ανάμεσα στην πολυθεματική ομάδα και τον κηδεμόνα, θα επεξηγηθεί το Πλάνο Δράσης και εάν γίνει αποδεκτό από τον κηδεμόνα θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχιατρικοί νοσηλευτές και φροντιστές επί 24ώρου βάσεως. Τον ανήλικο θα επισκέπτονται επίσης σε τακτική βάση Παιδοψυχολόγος, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί.

Παράλληλα, με τη συμβολή των αρμόδιων Υπηρεσιών, θα παρέχεται στον ανήλικο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θεραπείας, υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχο-εκπαίδευσης και μηνιαία παρακολούθηση από Παιδοψυχίατρο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το πλάνο θα επαναξιολογείται από την πολυθεματική ομάδα σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα και θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του ανήλικου.

Η πρώτη αντίδραση

Προς το συμφέρον του παιδιού είναι η απόφαση που λήφθηκε, είπε μιλώντας στο AlphaNewsLive ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Χρίστου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση η οποία έστω και αυτή τη χρονική στιγμή φαίνεται να έχει ληφθεί με βάση το συμφέρον του ανηλίκου.»

Στο μεταξύ, ο πατέρας του ανήλικου και ο δικηγόρος του, κλήθηκαν να παραβρεθούν το μεσημέρι στο Νοσοκομείο της Αθαλάσσας για να ενημερωθούν επίσημα για τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι για την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για σύνθεση του προγράμματος το οποίο θα ακολουθήσει ο ανήλικος.

Το πρώτο βράδυ στο σπίτι

Ο ανήλικος πέρασε το πρώτο βράδυ στο κρεβάτι του, στο σπίτι του και κοντά στον πατέρα του, 365 ημέρες μετά το συμβάν που του στιγμάτισε τη ζωή και «πάγωσε» το παγκύπριο, οδηγώντας τον στο δωμάτιο του Νοσοκομείου της Αθαλάσσας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, περιέγραψε την πρώτη μέρα του μικρού εκτός ψυχιατρείου.

«Ήταν μια μέρα στην οποία πέρασαν πολλές ώρες μαζί και βγήκαν και μια βόλτα μαζί και άρχισαν να έρχονται πιο κοντά μετά τον εγκλεισμό του. Το παιδί άρχισε να μπαίνει σε αυτό που λέγεται κοινωνία.»

Ήταν ένα δύσκολο βράδυ αφού είναι η πρώτη φορά που ο μικρός γύρισε στον πατέρα του, αλλά  όχι στην αδελφή του…

Αν και ο 14χρονος ξέρει τι έκανε και μετάνιωσε για την πράξη του, ουσιαστικά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πράξης του, ιδιαίτερα όταν έρθει η στιγμή να επισκεφθεί το κοιμητήριο και το μνήμα της μικρής.