Αρχική Γωνιά του Μαθητή Μαμά δε μπορώ να πω το σ...

Μαμά δε μπορώ να πω το σ...

Μαμά δε μπορώ να πω το σ...

Το φώνημα /σ/ είναι ένα από τα πιο συχνά φωνήματα που τα παιδιά φαίνεται να έχουν δυσκολία στην παραγωγή λόγου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.
Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν σε κάποια φάση της προσχολικής ηλικίας δυσκολία στη άρθρωση του φωνήματος /σ/ και στα υπόλοιπα συριστικά της «οικογένειας» του, όπως είναι τα /ζ/, /τσ/, /τζ/, /στ/, /σχ/, /σκ/, /σπ/, /σφ/, /ψ/ και /ξ/ κ.ά.

Τα πιο συχνά λάθη στην παραγωγή είναι τα εξής:

  • Αντικατάσταση του φωνήματος /σ/ με το φώνημα /θ/ π.χ. /θόλα/ αντί /σόλα/.
  • Αλλοίωση του φωνήματος /σ/ π.χ. /χιούπα/ αντί /σούπα/.
  • Σύμφωνα με τα τυπικά στάδια ανάπτυξης το παιδί αρθρώνει ορθά το φώνημα /σ/ στην ηλικία των 3,5 – 4,5 ετών.
  • Εάν εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία στην παραγωγή κατά την έναρξη του νηπιαγωγείου, κρίνεται απαραίτητη η λογοθεραπευτική αξιολόγηση και η αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών.
    Σε αρχικό στάδιο ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει τον στοματοπροσωπικό μηχανισμό του παιδιού, τη χρήση και τη λειτουργία των αρθρωτών -όπως είναι η γλώσσα, τα χείλη, η σιαγόνα, τα μάγουλα- καθώς και τη ροή αναπνοής-φώνησης.
  • Αρκετές φορές παιδιά με δυσκολία στην άρθρωση του /σ/ αποχωρίστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία την πιπίλα ή το πιπίλισμα του αντίχειρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στοματική καθήλωση σε ότι αφορά στην κίνηση και στον έλεγχο της γλώσσας.
  • Έπειτα ο λογοθεραπευτής -χρησιμοποιώντας συνήθως το παιχνίδι ως μέσο- διδάσκει στο παιδί πώς να παράγει τον σωστό ήχο μεμονωμένα, σε συλλαβές, λέξεις, προτάσεις και τέλος σε αυθόρμητο λόγο.

Η συνεργασία με τους γονείς είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθούν το παιδί να κάνει εξάσκηση στο σπίτι, προκειμένου να είναι σύντομο και επιτυχημένο αποκαταστασιακό πρόγραμμα.

Πλακίδα Έλλενα

Ειδικός Παιδαγωγός,
MA Ψυχολογίας, ΜΑ Ειδικής Αγωγής,
Μετεκπαίδευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες,
Επιστημονική Υπεύθυνη του ΚΕΜΥΛΟ

Ζαφειροπούλου Σοφία, Λογοθεραπεύτρια και Υπεύθυνη τμήματος λογοθεραπείας ΚΕΜΥΛΟ

Κέντρο Εξειδικευμένης Μαθησιακής Υποστήριξηςκαι αποκατάστασης Λόγου,
Αγίας Παρασκευής 45, Χαλάνδρι,
www.kemylo.gr
https://www.facebook.com/mathisiakesdiskolies


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.