Μάθε στο παιδί σου να πειθαρχεί… παίζοντας!

Όσο περισσότερο τα παιδιά μας δεν μας ακούν τόσο περισσότερο φωνάζουμε, ενώ το «γιατί συμβαίνει αυτό;» στριφογυρνά στο μυαλό μας διαρκώς. Το να είσαι γονιός μπορεί κατά καιρούς να προκαλέσει έντονη συναισθηματική φόρτιση και να φτάσει τους γονείς σε εκρήξεις και τελικά… στην παραίτηση! Πώς μπορούν οι γονείς να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους χωρίς φωνές ή υποχωρήσεις; Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσουν γονείς και παιδιά είναι το παιχνίδι.

Γονείς, προετοιμαστείτε να αναλάβετε δράση παίζοντας και να μεγαλώσετε παιδιά ήρεμα και ευτυχισμένα. Πριν διαβάσετε τις στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε, δείτε μερικές «αλήθειες» για την πειθαρχία στα παιδιά.

Μεταβάσεις

Κανένα παιδί δεν θέλει να σταματήσει το παιχνίδι του για να κάνει μπάνιο, να πάει για φαγητό ή να ντυθεί. Αν προσπαθήσετε με φωνές και διαταγές να τα καταφέρετε, το πιθανότερο είναι να οδηγηθείτε σε φωνές και καυγάδες. Για να του αλλάξετε γνώμη, πρέπει να «ενταχθείτε» και εσείς στο παιχνίδι. Ξεκινήστε έναν τρελό χορό, περπατήστε με αστεία βήματα και αφήστε το παιδί να σας ακολουθήσει στην κουζίνα ή την τουαλέτα. Δείξτε και εσείς ότι απολαμβάνετε το παιχνίδι αλλά και το πόσο πιο εύκολες θα είναι τώρα οι μεταβάσεις από τη μία δραστηριότητα στην άλλη.

Ρουτίνες

Το καλό με τα παιδιά είναι ότι δεν χρειάζονται διαρκώς καινούρια ή διαφορετικά παιχνίδια. Τα παιδιά λατρεύουν τις ρουτίνες και το πρόγραμμα. Έτσι οι συμπεριφορές τους γίνονται «αυτόματες» και εσείς θα μπορείτε να κάνετε το ίδιο παιχνίδι κάθε πρωί όταν θέλετε να ντυθείτε για το σχολείο ή κάθε βράδυ όταν θέλετε να ετοιμαστείτε για ύπνο.

Αν ο χορός δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις διασκεδαστικές λίστες, τα χωρισμένα ραφάκια ή τις ιστορίες που ξεκινούν: «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι ή αγοράκι που…» και συμπληρώστε με τη δουλειά που θέλετε το παιδί να κάνει.

Όρια

Όταν τα παιδιά ξεφεύγουν από τα όρια που οι γονείς έχουν θέσει, εκείνοι είναι πολύ πιθανό να εκνευριστούν, να θυμώσουν, να στεναχωρηθούν και τελικά να φωνάξουν στο παιδί. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς πρέπει να συγκρατήσουν τα νεύρα τους, να υπενθυμίσουν στο παιδί τον κανόνα και να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή του σε κάτι άλλο.

Αν για παράδειγμα, το παιδί σας πετά μπάλες μέσα στο σπίτι πείτε με σταθερή φωνή: «Οι μπάλες είναι για να παίζουμε έξω και όχι για να τις πετάμε στο σπίτι». Αμέσως μετά προτείνετε μια άλλη δραστηριότητα για να κάνετε μαζί με το παιδί: «Πάμε έξω στις κούνιες να παίξουμε μαζί».

Παρακάτω θα βρείτε 3 στρατηγικές, οι οποίες μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν σε διάφορες καταστάσεις και να μειώσουν την ένταση και τις αντιδράσεις των παιδιών, μέσα από το παιχνίδι.

Στρατηγική 1: Ιστορίες

Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες και μπορούν να ακολουθήσουν ακόμα και το πιο τρελό σενάριο. Τα παραμύθια μεταφέρουν τα παιδιά σε μια άλλη κατάσταση, μακριά από αυτή που βιώνουν και έτσι είναι πιο εύκολο να τα πείσετε για αυτό που θέλετε να κάνουν.

Στρατηγική 2: Παιχνίδι

Τα παιχνίδια έχουν έναν στόχο, ο οποίος παρακινεί τα παιδιά να πάνε παρακάτω. Με ερωτήσεις, προσθήκες και αναμονή για τον νικητή. Για να βάλετε τα παιχνίδια στα κουτιά τους, για παράδειγμα, κάντε έναν διαγωνισμό: «Ποιος θα βάλει τα περισσότερα καλάθια;» ή για το ποιος θα τα μαζέψει πιο γρήγορα. Μπορείτε να προσαρμόσετε το παιχνίδι που θέλετε στις ανάγκες των δικών σας παιδιών.

Στρατηγική 3: Τραγούδι

Όπως, πιθανότατα, ήδη ξέρετε τα παιδιά «κολλούν» εύκολα με αστεία, μικρά και διασκεδαστικά στιχάκια και τραγούδια. Χρησιμοποιήστε ένα για να μαζέψετε τα ρούχα, τα παιχνίδια ή για να ετοιμαστείτε για ύπνο. Βρείτε έναν ρυθμό που αρέσει στο παιδί σας και φτιάξτε τον στίχο που θέλετε και ξεκινήστε το τραγούδι. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, το τραγούδι να σας βγει αυθόρμητα πάνω στο παιχνίδι με το παιδί και τότε θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Φυσικά, μπορείτε να συνδυάσετε τις τρεις παραπάνω στρατηγικές και να τις αξιοποιήσετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η υπομονή και η ηρεμία είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι όταν θέλουμε να πειθαρχήσουμε το παιδί μας.