Μάθημα οδικής ασφάλειας στα σχολεία της Κύπρου: Η πρόταση που η Κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί σοβαρά

Με τις ειδήσεις για τα τροχαία να είναι σχεδόν καθημερινές στην Κύπρο, γεννάται εύλογα η απορία για το ποιος ευθύνεται για τους δεκάδες τραυματισμούς και τους τόσους θανάτους στους δρόμους του νησιού.

Φταίει το οδικό δίκτυο; Φταίνε οι σημάνσεις; Φταίει η παιδεία; Όποιος κι αν είναι ο λόγος τα τροχαία πρέπει να σταματήσουν να είναι αιτία για τόσους θανάτους στην Κύπρο.

Γι’ αυτό την εισαγωγή του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ως ένα μέτρο που θα συμβάλει στην αύξηση της υπευθυνότητας των αυριανών πολιτών στην άσφαλτο και την αντιμετώπιση των πολλών τροχαίων δυστυχημάτων που παρατηρούνται στον τόπο μας.

Να μην οργανώνεται απλώς μια διάλεξη στα σχολεία

Στην εισήγησή του ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι δεδομένου πως ο αριθμός των οδικών δυστυχημάτων συνεχίζει να είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα καθημερινά να θρηνούμε νέους ανθρώπους, εκτιμά ότι είναι αναγκαία η εισαγωγή του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των παιδιών, ώστε να μην επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε σχολείου να οργανώνει απλώς μια διάλεξη για το συγκεκριμένο θέμα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

«Η πρότασή μου για την οδική ασφάλεια αφορά σε μια εναλλασσόμενη θεματική ενότητα, που ουσιαστικά θα επιβάλλεται μέσα από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Όταν ο μαθητής γαλουχηθεί από μικρός, τότε θα αποκτήσει οδική ασφάλεια και με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε τα οδικά δυστυχήματα με την εμπλοκή νέων», επισημαίνει.

Τα περισσότερα θύματα, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ, είναι νέοι, γεγονός που συνιστά ψαλίδισμα των προσδοκιών αυτού του τόπου, γιατί κάθε νέος άνθρωπος που χάνεται, χάνεται μαζί του και μια ελπίδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τα τελευταία διαδοχικά θανατηφόρα δυστυχήματα στην άσφαλτο που προκάλεσαν σοκ στο παγκύπριο.