Με πόση δύναμη κλωτσάει το έμβρυο μέσα στη μήτρα;

Όταν τα μωρά στη μήτρα κλωτσάνε, η δύναμη του χτυπήματός τους ξεπερνά τα 40 Newton (ή τέσσερα Kilogram-force), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μέτρησε τη δύναμη με την οποία κλωτσάνε τα έμβρυα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society Interface της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science», χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες για να καταγράψει τις κινήσεις εμβρύων από την 20ή έως την 35η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι κλωτσιές του μωρού γίνονται όλο και πιο δυνατές από την 20ή έως την 30ή εβδομάδα, αλλά μετά εξασθενούν, πιθανώς επειδή το έμβρυο έχει πια όλο και λιγότερο διαθέσιμο χώρο μέσα στη μήτρα. Οι κλωτσιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωφελούν διπλά τα μωρά: αφενός αποτελούν ένα είδος σωματικής άσκησης γι’ αυτά, πράγμα που τα βοηθά να αναπτύξουν τους μυς και τα οστά τους, αφετέρου βοηθά τις αρθρώσεις τους να τεντωθούν και να λειτουργούν ομαλά, πράγμα που θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή τους.

Ξεκινήστε το μέτρημα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσετε τις κινήσεις μωρού σας και πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το Αμερικανικό Κογκρέσο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά να μετράτε πόσο διάστημα χρειάζεται για να νιώσετε 10 κλωτσιές. Το ιδανικό είναι τουλάχιστον 10 κινήσεις μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ωρών.

Καλό θα ήταν να καταγράφετε σε ένα σημειωματάριο τη δραστηριότητα του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Σημειώστε το χρόνο που αισθανθήκατε την πρώτη κλωτσιά και χρησιμοποιήστε ένα σημάδι ελέγχου για κάθε μία κίνηση μέχρι να σημειώσετε ξανά το χρόνο της δέκατης και τελευταίας κλωτσιάς. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πόσο χρόνο χρειάζεται συνήθως το μωρό σας για να κινηθεί 10 φορές. Λάβετε υπόψη σας ότι θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι μητέρες βρίσκουν τα μωρά τους πιο ενεργά μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή γλυκού, πίνοντας κάτι πολύ κρύο ή μετά από σωματική άσκηση. Μπορεί επίσης να βρείτε το μωρό σας να είναι πιο δραστήριο το διάστημα από τις 21:00 – 01.00 το βράδυ, καθώς το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας μειώνεται.