Μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση έχουν οι έγκυες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως λιστερίωση ορίζεται η σοβαρή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes (λιστέρια).

Η λοίμωξη είναι συνήθως επακόλουθο της κατανάλωσης αλλαντικών που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία ή γαλακτοκομικών που δεν έχουν παστεριωθεί.

Τα υγιή άτομα σπανίως αρρωσταίνουν, όμως η λιστερίωση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για ένα έμβρυο ή ένα νεογέννητο. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης τα άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό.

13 φορές πιο επικίνδυνο να νοσήσουν οι έγκυες

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι έγκυες έχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.

Η ιδιαιτερότητα του νοσήματος αυτού έγκειται στο γεγονός ότι παρότι μπορεί να καταναλώσουν το ίδιο μολυσμένο τρόφιμο πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα, θα νοσήσουν μόνο οι περισσότερο ευάλωτοι, όπως είναι οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Κατά κανόνα οι έγκυες εκδηλώνουν ήπια νόσο, ωστόσο οι επιπλοκές του νοσήματος είναι σοβαρές για τα έμβρυα.

Οι τροφές που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή

Ως εκ τούτου, συνιστάται οι έγκυες πέρα από την τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής και ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων να αποφεύγουν την κατανάλωση των τροφίμων που ακολουθούν καθώς θεωρούνται υψηλού κινδύνου:

  • Καπνιστά, βραστά και αλλαντικά αέρος
  • Μαλακά τυριά (όπως κατίκι, ανθότυρο) και ημίσκληρα τυριά
  • Μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό
  • Ωμά θαλασσινά (συμπεριλαμβανομένου και σούσι) ή καπνιστό σολωμό (cold smoked salmon)
  • Προπαρασκευασμένες ωμές σαλάτες
  • Προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, που μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα
  • Πατέ
  • Μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
  • Ωμοί βλαστοί

Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού από ταχυφαγεία. Αν η έγκυος επιθυμεί να γευματίσει/δειπνήσει εκτός σπιτιού συστήνεται επίσκεψη σε εστιατόριο στο οποίο τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, συντήρησης των τροφίμων και προετοιμασίας των γευμάτων.

Προσοχή στο σπίτι

Στο οικιακό περιβάλλον λόγω της ιδιότητας του βακτηρίου Listeria monocytogenes να πολλαπλασιάζεται σε συνθήκες ψύξης συστήνεται:

  • Η διατήρηση των προς κατανάλωση τροφίμων στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤ 5οC
  • H έγκαιρη κατανάλωση των τροφίμων (εντός 2-3 ημερών από την τοποθέτησή τους στο ψυγείο).

Με πληροφορίες από το eody.gov.gr