Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Μεσογειακή διατροφή: Τι περιλαμβάνει και γιατί κάνει καλό στην υγεία μας

Μεσογειακή διατροφή: Τι περιλαμβάνει και γιατί κάνει καλό στην υγεία μας

Μεσογειακή διατροφή: Τι περιλαμβάνει και γιατί κάνει καλό στην υγεία μας

Άλλη μία συσχέτιση της Μεσογειακής διατροφής με οφέλη για τον άνθρωπο! Μία νέα μελέτη στην Ισπανία βρήκε ότι η προσκόλληση στην Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Τι περιλαμβάνει όμως η Μεσογειακή διατροφή;
Έχοντας σαν βάση τα αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης, περιλαμβάνει επίσης ποικιλία φρούτων και λαχανικών και φυσικά ελαιόλαδο. Σε καθημερινή βάση προτείνει επίσης την κατανάλωση ξηρών καρπών, όσπριων και γαλακτοκομικών. Το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αβγά κ το άπαχο κρέας καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, με το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη να καταναλώνονται σε μηνιαία βάση.

Τι βρήκε η νέα έρευνα;
Έλαβε χώρα στην Ισπανία και περιελάμβανε 11000 απόφοιτους πανεπιστημίου, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για 4 χρόνια (μελέτη SUN). Τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη Μεσογειακή διατροφή είχαν περισσότερη ζωτικότητα, καλύτερη γενική υγεία, περισσότερη λειτουργικότητα και λιγότερο σωματικό πόνο, άρα καλύτερη ποιότητα ζωής. Βελτίωση στην ποιότητα ζωής είχαν και αυτοί που αύξησαν την προσκόλλησή τους στη Μεσογειακή διατροφή μέσα στα 4 χρόνια της έρευνας.

Τι άλλο κάνει η Μεσογειακή διατροφή;
Περιέχοντας μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών, η Μεσογειακή Διατροφή έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία ακόμη και μερικών τύπων καρκίνου.

Συμπερασματικά, η νέα έρευνα πρόσθεσε απλά ένα ακόμη πλεονέκτημα στην τήρηση μιας Μεσογειακού τύπου διατροφής. Ας εκμεταλλευτούμε τη θέση της χώρας μας, που με αφθονία σε οικονονομικά φρούτα και λαχανικά, ποικιλία τροφών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στο μεσογειακό πρότυπο και ας θυμηθούμε πως τρέφονταν οι προηγούμενες γενιές.

Το γεγονός ότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, δεν σημαίνει ότι εξ ορισμού ακολουθούμε αυτού του είδους τη διατροφή. Και, όπως φαίνεται από τις έρευνες, θα επωφεληθούμε αν κάνουμε μερικά διατροφικά βήματα προς τα... πίσω.

της Δήμητρας Μελαδάκη, medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.