Μέτρα για ασφαλή οδήγηση με αφορμή τα άσχημα καιρικά φαινόμενα

Ο καιρός τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα. Βροχές, καταιγίδες, χιονόπτωση και δυνατοί άνεμοι δημιουργούν ένα χειμωνιάτικο σκηνικό  Αστυνομία εξέδωσε οδηγίες για την ασφαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Διαβάστε ακόμα: Χιόνια, κρύο, βροχή: Τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ώρες και η κίτρινη προειδοποίηση

Η Αστυνομία σε παλιάοτερη ανακοίνωση που είχε εκδόσει για την ασφαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια καταιγίδων, τόνιζε:

Οι οδηγίες της αστυνομίας

 1. Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα.
 2. Ανάψτε τα φώτα πορείας και οδηγείτε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.
 3. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού – αέρα, για το καθάρισμα των τζαμιών.
 4. Ελέγξτε τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε, ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και υδρολίσθησης.
 5. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί.
 6. Μειώστε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Κρατήστε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
 7. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις.
 8. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Ελέγξτε, ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.
 9. Στη βροχή το προσπέρασμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.
 10. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, εάν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανόν η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.
 11. Σε μέρη όπου έχει «μαζευτεί» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα.
 12. Όταν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων καταστάσεων (βρέξιμό τους).

Τέλος, η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να ενημερώνονται πάντα για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Οδηγίες από το Reaction

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση δημοσίευσε και ο διαχειριστής της σελίδας Reaction στο Facebook, Μάριος Σταύρου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
Πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε το όχημα μας στο οδικό δίκτυο πρέπει να σιγουρευτούμε για την καλή κατάσταση του. Αυτός ο έλεγχος στο όχημα πρέπει να γίνεται υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα όμως κατά την περίοδο άσχημων καιρικών συνθηκών.

 • Πρωτίστως ελέγχουμε προσεκτικά την πίεση των ελαστικών να συμβαδίζει με τα εργοστασιακά πρότυπα του οχήματος μας. Είναι πολύ σημαντικό, η πίεση των ελαστικών να είναι στα σωστά επίπεδα για την σωστή συμπεριφορά (κράτημα) του οχήματος μέσα στον δρόμο.
 • Επίσης, ελέγχουμε τα μηχανικά μέρη του οχήματος εάν και εφόσον παρουσιάζονται σε καλή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να έχουμε γνώσεις μηχανικής για να καταλάβουμε οπτικά ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μηχανικά μέρη του οχήματος μας.
 • Ελέγχουμε τα φώτα πορείας του οχήματος μας ότι ανάβουν κανονικά καθώς και οποιαδήποτε άλλη σήμανση πάνω στο όχημα μας.
 • Ακολούθως βεβαιωνόμαστε ότι στους καθαριστήρες μας έχουμε αρκετό υγρό, που θα μας χρησιμεύει για τον καθαρισμό του μπροστινού ή/και του πίσω ανεμοθώρακα. Φανταστείτε για παράδειγμα, να προσπερνάτε ένα φορτηγό και από αυτό να εκτοξευθούν λάσπες στον ανεμοθώρακα σας. Πρέπει να είστε σε θέση να τον καθαρίσετε άμεσα για την καλή σας ορατότητα.
 • Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε, πριν ξεκινήσουμε, ότι η θέρμανση του οχήματος μας λειτουργεί κανονικά, για τον εσωτερικό καθαρισμό του ανεμοθώρακα. Η διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός του οχήματος δημιουργεί ένα θολό πεδίο πάνω στον ανεμοθώρακα με αποτέλεσμα την μειωμένη ορατότητα του οδηγού. Αυτό το θολό πεδίο απαλείφεται με την χρήση της θέρμανσης του οχήματος πάνω στον ανεμοθώρακα.
 • Γενικότερα, πρέπει ο κάθε οδηγός για το όχημα του, να ακολουθεί τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή του οχήματος του, για την οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

ΒΡΕΓΜΕΝΟΙ – ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Σε ένα βρεγμένο δρόμο, ακόμα και ένα όχημα που κινείται στα πλαίσια του ορίου ταχύτητας, χρειάζεται  διπλάσια σχεδόν απόσταση για να ακινητοποιηθεί. Για παράδειγμα, ένα όχημα που κινείται με 50Km/h χρειάζεται περίπου 27 μέτρα για να σταματήσει (Χρόνος σκέψης + χρόνος αντίδρασης οδηγού). Σε συνθήκες βρεγμένου ή παγωμένου οδοστρώματος η απόσταση αυτή αυξάνεται δραματικά. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος, μη ασφαλούς ακινητοποίησης του οχήματος, να χάσει δηλαδή ο οδηγός τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό ισχύει για όλα τα οχήματα, από ποδήλατα μέχρι και φορτηγά. Η λύση για μια ασφαλή οδήγηση σε περιπτώσεις δρόμων είναι η τήρηση χαμηλής ταχύτητας και η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από τα προπορευόμενα οχήματα.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΙΟΝΙ

 • Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι  δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Εάν το αυτοκίνητο σας παρουσίαζε πρόβλημα, μην το ρισκάρετε.
 • Συμβουλευτείτε τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά σας. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους. Μην κάνετε πειράματα επειδή κάποιος κάποτε σας πρότεινε μια εύκολη λύση.
 • Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Τα φρένα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια σας
 • Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.
 • Ελέγξτε την θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.
 • Ελέγξτε τους καθαριστήρες στο όχημα σας. Η συχνή χρήση τους κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα σας επιτρέπει να έχετε ένα καθαρό οπτικό πεδίο.
 • Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο.
 • Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.
 • Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
 • Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
 • Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε:
 • οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
 • μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε, και
 • όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα πρέπει να είναι αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής
 • Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι.
 • Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.
 • Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί  σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.
 • Την θέρμανση στο αυτοκίνητο χρησιμοποιήστε την με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο
Στην περίπτωση που παγιδευτείτε με το όχημα σας στο χιόνι μην πανικοβληθείτε. Κρατήστε τον κινητήρα του οχήματος σας αναμμένο για να παρέχετε θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος. Εάν και εφόσον γνωρίζετε ένα κοντινό σημείο που είναι πιο ασφαλισμένο κατευθυνθείτε πεζοί στο σημείο το γρηγορότερο. ΜΗΝ περιπλανιέστε πεζοί στα χιόνια χωρίς να ξέρετε που πάτε. Εάν δεν έχει σημείο που μπορείτε να πάτε, τότε καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο το 112 και εξηγήστε τους την κατάσταση.  Δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την τοποθεσία που είστε και παραμείνετε ψύχραιμοι. Πολύ σύντομα κάποιος θα είναι κοντά σας.

Η οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες απαιτεί πάντοτε την πλήρη προσοχή του οδηγού. Οι υψηλές ταχύτητες πρέπει να αποφεύγονται αφού κατά τη διάρκεια καταιγίδων μπορεί να συμβεί το απρόβλεπτο. Μια αστραπή, μια πτώση βράχων ή δέντρου, μια μεγάλη λακκούβα και άλλα πολλά μπορούν να διαταράξουν την ομαλή πορεία του οχήματος. Για τον λόγο αυτό, ο οδηγός πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμος. Η χρήση κινητού τηλεφώνου ή η οδήγηση με δεσμευμένα χέρια αποτελούν το χειρότερο συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες. Φανταστείτε απλά να οδηγείτε με το ένα χέρι να κρατά το κινητό και το όχημα σας να «χτυπηθεί» από ένα ρεύμα αέρα. Η συγκράτηση του οχήματος στην σωστή πορεία θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, καταλήγει ο Μάριος Σταύρου».