Μια 17χρονη ο πραγματικός «εγκέφαλος» πίσω από τη διαδικτυακή πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο εγκέφαλος πίσω από τη διαδικτυακή πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας», που ξεκίνησε στη Ρωσία αλλά έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ήταν ο 21χρονος Φίλιπ Μπουντέικιν που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών με την κατηγορία ότι παρακινούσε εφήβους να αυτοκτονήσουν.

Ωστόσο, η ρωσική αστυνομία αποκάλυψε πρόσφατα ότι συνδιαχειρίστρια της ομάδας στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης απ’ όπου ξεκίνησε το επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» ήταν μια έφηβη κοπέλα, η οποία μάλιστα είχε και την αρχική ιδέα για τη «Μπλε Φάλαινα».

Η 17χρονη που τέθηκε υπό κράτηση πρόσφατα, εφάρμοζε μια πιο ακραία εκδοχή του παιχνιδιού, το οποίο συνήθως βάζει τα αφελή θύματά του σε μια σειρά από 50 τραυματικές και επικίνδυνες δοκιμασίες, τις οποίες πρέπει να φέρουν εις πέρας σε ισάριθμες ημέρες. Στη δική της εκδοχή, η έφηβη κοπέλα απειλούσε να βλάψει τις οικογένειες των συμμετεχόντων ή και τους ίδιους εάν αποφάσιζαν να τα παρατήσουν πριν φτάσουν στην τελευταία δοκιμασία, η οποία απαιτούσε την αυτοκτονία ή μια ριψοκίνδυνη πράξη.

Σε αντίθεση με τη χαλαρή προσέγγιση του 21χρονου συνδιαχειριστή της, η κοπέλα ασκούσε συνεχώς ψυχολογική πίεση στα θύματά της, πολλά από τα οποία είχαν την ίδια ηλικία με εκείνη. Το πιο σημαντικό όπλο της ήταν ότι γνώριζε με κάθε ακρίβεια τις ανασφάλειες και τα αδύναμα σημεία τους, κάτι που της επέτρεπε να τα χειραγωγεί πιο εύκολα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η νεαρή κοπέλα παρουσιαζόταν στα θύματά της (κυρίως κορίτσια) ως αγόρι και τους ζητούσε αρχικά να εκτελέσουν απλές δοκιμασίες, όπως να παρακολουθήσουν ένα θρίλερ ή να κάνουν μια βόλτα στη γειτονιά τους αργά το βράδυ. Προοδευτικά, η επικινδυνότητα των δοκιμασιών αυξανόταν και με την πάροδο μερικών ημερών τους ζητούσε να χαράξουν το δέρμα τους ή να πηδήσουν από μεγάλο ύψος.