Αληθινή Ιστορία: Τον τοκετό τον προκαλεί η μητέρα και το μωρό, όχι ο γιατρός

Το 1992 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (FIGO) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:
«Κάθε γυναίκα θα πρέπει να μπορεί να γεννήσει εκεί που νοιώθει ασφάλεια και από πλευράς τόπου κατά το δυνατόν περιφερικότερα, εφ΄όσον εκεί είναι δυνατή η απαιτούμενη φροντίδα».

Να μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι άνθρωποι είμαστε θηλαστικά και όπως τα θηλαστικά απομονώνονται και κρύβονται για να γεννήσουν, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε ένα ιδιωτικό χώρο, όπου μπορεί να εξελιχθεί ανεμπόδιστα η λεπτή και πολύπλοκη λειτουργία της γέννησης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι εμείς οι γυναίκες γεννάμε με επιτυχία σ’ αυτόν τον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το σώμα της γυναίκας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να γεννά, να παράγει ΖΩΗ!!

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 95%των εγκύων γυναικών είναι ικανές αν τις υποστηρίξουμε να γεννήσουν φυσικά.

Εμείς από το infokids.com.cy, μιλήσαμε με τη Δ. η οποία μετά από έρευνα,αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη και του συζύγου της, να προχωρήσει στη διαδικασία του φυσικού τοκετού στο σπίτι, μια εμπειρία συγκλονιστική, αλλά και μια απόφαση, για την οποία νιώθει δικαιωμένη.

»Όταν έμεινα έγκυος ξεκίνησα να πηγαίνω σε ένα δημόσιο νοσοκόμείο στο όποιο έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις. Εκεί η συναναστροφή με τους γιατρούς και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν γενικότερα τον τοκετό με απογοήτευσε, έτσι αποφάσισα να γεννήσω στο σπίτι. Το ερέθισμα το είχα βέβαια, γιατί έτυχε να έχω μία γνωστή, η οποία είχε γεννήσει στο σπίτι πριν αρκετά χρόνια.»

Πρέπει να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις για να κάνεις τοκετό στο σπίτι;

Εννοείται ότι πρέπει να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις, εξάλλου οι μαίες δε σε αναλαμβάνουν διαφορετικά.

Πρώτα από όλα πρέπει μέχρι τέλους η εγκυμοσύνη σου να είναι ‘’καλή’’, δηλαδή οι εξετάσεις σου να είναι καλές, να μην έχεις ζάχαρο, πίεση ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια που θα έθετε σε κίνδυνο το παιδί ή τη μητέρα. Επίσης οι μαίες προτιμούν τις γυναίκες που είναι μικρότερες σε ηλικία,  γιατί όσο μεγαλύτερη είσαι σε ηλικία,  τόσο περισσότερα απρόοπτα μπορούν να συμβούν. Γενικώς οι μάιες είναι της άποψης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι κακό στον τοκετό, εφόσον μέχρι τέλους οι εξετάσεις σου είναι πολύ καλές και είσαι και σε μία πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Οι μαίες με παρότρεινα  πάρα πολύ να γεννήσω στο σπίτι αφού όλα ήταν φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη μου και δεν υπήρχε καμία ανάγκη να γεννήσω στο νοσοκομείο, που σου χορηγούν κιτοκίνη και άλλες ορμόνες που είναι παρεμβατικές για την εγκυμοσύνη. Οι συπάσεις που προκαλούνται από την ωκυτοκίνη είναι περισσότερες από τις φυσιολογικές, δεν είναι οι συσπάσεις που κάνει η μήτρα σου ώστε να βγεί το μωρό φυσιολογικά. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολύ περισσότερες από ότι αν αφήσεις έναν τοκετό να εξεληχθεί απολύτως φυσικά και επίσης ο πόνος είναι  σχεδόν τριπλάσιος και κάνει κακό και στο μωρό. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι επιπτώσεις, οι καισαρικές έχουν γίνει η εύκολη λύση.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα πλεονεκτήματα;

Πρώτα από όλα είσαι στον χώρο σου που είναι πολύ βασικό πράγμα, γιατί γενικότερα θεωρώ ότι για να κάνεις έναν τοκετό πρέπει να νιώθεις εσύ έτοιμη, οπότε το να είσαι στον χώρο σου είναι πολύ βασικό. Εγώ προσωπικά θεωρώ πως αν ήμουν σε ένα ψυχρό δωμάτιο νοσοκομείου δε θα μπορούσα να ανταπεξέλθω με τον ίδιο τρόπο.

Ένας επίσης σημαντικός λόγος είναι ότι ήθελα να συμμετέχει ενεργά και ο σύντροφος μου, κάτι το οποίο για να το πετύχεις στο νοσοκομείο πρέπει να παλέψεις ενώ στο σπίτι ήταν συνέχεια παρόν και με βοηθούσε και συναισθηματικά και πρακτικά. Τρίτον μετά τον τοκετό είναι καταπληκτικά. Είσαι εσύ ο άντρας σου και το παιδί σου και είναι ειδυλλιακό.

Τέλος, ήθελα να το παλέψω όσο γίνεται γιατί δεν είχα βρει ένα γιατρό ο οποίος να μου εμπνέει πολύ εμπιστοσύνη.

Πρακτικά ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στον τοκετό στο σπίτι με τον τοκετό στο νοσοκομείο;

Στα νοσοκομεία σε έχουν ή καθιστή ή ξαπλωμένη, πολύ λίγοι γιατροί είναι υπέρ του να κινήσε κατά τη διάρκεια των πόνων κάτι που είναι πάρα πολύ βοηθητικό, δηλαδή εγώ όποτε ξάπλωνα επειδή κουραζόμουν ένιωθα ότι πονούσα 10 φορές περισσότερο, δε μπορούσα να είμαι ούτε καθιστή, ούτε ξαπλωμένη, ήθελα  να κινούμαι, να μπορώ να πηγαίνω στην τουαλέτα, να πηγαίνω να τρώω και να πίνω νερό. Ο τοκετός διήρκησε πολλές ώρες, γύρω στις 16 ώρες από την στιγμή που ξεκίνησαν οι πόνοι. Αυτό βέβαια είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για την πρώτη γέννα. Στην πισίνα ήμουν γύρω στις 6 ώρες, τις ώρες που οι πόνοι ήταν πιο έντονοι, αφού το νερό λειτουργεί καταπραϋντικά στους πόνους και με βοηθούσε πολύ να χαλαρώσω.

Μερικές συμβουλές για τις μέλλουσες μανούλες

Επειδή υπάρχει πολύς φόβος γύρω από αυτό το θέμα, το μόνο που έχω να συμβουλέψω είναι ότι γενικά δε πρέπει να υπάρχει φόβος γιατί δεν ήμουν μόνη μου στο σπίτι χωρίς καμία βοήθεια, για να πεις ότι είναι μία ακραία και πρωτόγονη κατάσταση. Έχεις το έμπειρο προσωπικό που το κάνει αυτό πάρα πολλά χρόνια, σε όλο τον κοσμό και το βασικό είναι μία γυναίκα να πιστέψει στον εαυτό της και στο παιδί της γιατί στην ουσία αυτός ο συνδιασμός είναι που προκαλεί τον τοκετό, δεν είναι ο γιατρός. Η γυναίκα πρέπει να νιώσει έτοιμη με τον εαυτό της και να νιώσει εμπιστοσύνη στο σώμα της ώστε να βοηθήσει και το παιδί της να γεννηθεί. Οι γιατροί σου καλλιεργούν πάρα πολύ τον φόβο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες που είχα συναναστραφεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, μου έλεγαν να έχεις εμπιστοσύνη στο γιατρό σου. Εγώ δε θεωρώ ότι είναι αυτό το σωστό. Θεωρώ ότι πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου!!