«Μίλα και στο δικό σου παιδί»: Μια μικρή υπενθύμιση στα παιδιά (και σε εμάς) τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε σήμερα για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά με τα παιδιά μας να πηγαίνουν χαρούμενα στις αίθουσές τους πιασμένα χέρι χέρι και αγκαλιασμένα με τους φίλους και τους συμμαθητές τους.

Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι για όλα τα παιδιά. Κάθε χρόνο υπάρχουν και εκείνα τα παιδιά που μένουν μόνα στο προαύλιο, δίχως φίλους, παρέες και χαμόγελα.

Εκείνα τα παιδιά που φαίνονται «διαφορετικά» από τα «φυσιολογικά» και «αποδεκτά» δικά μας.

Η ζωή μας, όμως, είναι γεμάτη «διαφορετικούς» ανθρώπους και τα δικά μας παιδιά θα συναντήσουν πολλούς στη ζωή τους, ίσως κάποτε να είναι και αυτά οι «διαφορετικοί» άνθρωποι. Τα στερεότυπα, άλλωστε, κατά καιρούς αλλάζουν…

Ας τους διδάξουμε, λοιπόν, ή -αν το έχουμε ήδη κάνει- ας τους θυμίσουμε την αξία της πραγματικής φιλίας και αποδοχής και ας τα απαλλάξουμε από κάθε είδους στερεότυπα…

Ο Μάριος Σταύρου, από το Reaction Cyprus, έγραψε ένα κείμενο για τα στερεότυπα στα σχολεία, το οποίο αξίζει να διαβάσουν γονείς και παιδιά…

Διαβάστε το κείμενό του

«Αγαπητοί γονείς, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, ας αφιερώσουμε χρόνο να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, πως αν παρατηρήσουν κάποιο παιδάκι που κάθεται μόνο του, είτε επειδή ντρέπεται ή φοβάται, είτε είναι καινούργιο στο σχολείο και δεν έχει φίλους, να πάνε κοντά του, να του μιλήσουν και να το βάλουν στην παρέα τους.

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα για ένα παιδάκι, να μην θέλει να πάει στο σχολείο, σε ένα καινούργιο περιβάλλον χωρίς φίλους.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας, την πρώτη μέρα στη δουλειά, χωρίς φίλους και φοβισμένοι για το άγνωστο, πόσο μάλλον ένα παιδί που ακομα ίσως δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τις φοβίες του.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της φιλίας… της πραγματικής φιλίας απαλλαγμένης από τα «ενήλικα λανθασμένα χαρακτηριστικά» …

Στην παιδική ψυχή, δεν έχει σημασία αν το φιλαράκι φοράει γυαλιά, ειναι κοντός, ειναι ψηλός, είναι χοντρός, είναι λεπτός, έχει χωρισμένους γονείς, έχει κάποιο προβλημα υγείας ή οτιδήποτε άλλο διαφορετικό από εμάς… ας μην μολύνουμε την παιδική ψυχή με τα δικά μας λανθασμένα στερεότυπα.

Ας μάθουμε από τα παιδιά!

Ας βοηθήσουμε να αρχίσει μια ομορφη παιδική φιλία…»

Δείτε την αρχική ανάρτηση