«ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ στα παιδιά σας αντιβιοτικά χωρίς την σύσταση του παιδιάτρου σας»

Με τις ιώσεις και την γρίπη να σαρώνουν τον πληθυσμό το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι γονείς που κρίνουν και αποφασίζουν μόνοι τους, ότι το παιδί τους θα αναρρώσει ταχύτερα αν λάβει μία αντιβίωση -συνήθως αυτή που έλαβε και την προηγούμενη φορά που αρρώστησε.

Η τακτική αυτή, όμως, αποτελεί τεράστιο σφάλμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά σοβάρα προβλήματα, όχι μόνο στην υγεία του ίδιου του παιδιού, αλλά και στη δημόσια υγεία. Ο γνωστός παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας, σε πρόσφατη ανάρτησή του ενημερώνει και προειδοποιεί τους γονείς:

«Όπως και σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα, την εποχή αυτή είναι σε έξαρση οι ιώσεις του αναπνευστικού.
Οι ιώσεις αυτές μεταξύ των άλλων κάνουν πυρετό που μπορεί να είναι υψηλός και να κρατάει πολλές ημέρες, όπως και πολύ έντονο βήχα.

ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ στα παιδιά σας αντιβιοτικά χωρίς την σύσταση του παιδιάτρου σας. Ακόμα και έτσι, όμως, ρωτήστε τον να σας δικαιολογήσει πλήρως την χορήγηση του αντιβιοτικού.

Τα αντιβιοτικά δίνονται για ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ λόγο. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ, ΟΧΙ ΙΟΓΕΝΗΣ.

Μην πιέζετε τους γιατρούς να σας δώσουν αντιβίωση επειδή έχετε βήχα, όσο έντονος και αν είναι.

Τα αντιβιοτικά να τα έχετε στο μυαλό σας, ότι είναι κάτι σαν βόμβες ναπάλμ. ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο σώμα μας… μικρόβια που είναι παθογόνα για τον οργανισμό μας, αλλά και καλά μικρόβια που συμβιώνουν μαζί μας και μας προσφέρουν πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στην υγεία μας και που χωρίς αυτά δεν θα μπορέσουμε να ζούμε.

Εννοείται ότι αν υπάρχει λοίμωξη από μικρόβιο και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας, τα αντιβιοτικά είναι μονόδρομος, σταθμίζοντας ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο από τις βλάβες που θα προκαλέσουν.

Τέλος σεκφτείτε ότι κάθε φορά που ένα αντιβιοτικό σκοτώνει ΟΛΑ τα μικρόβια που έχουμε στο σώμα μας, δίνει την δυνατότητα να επιβιώσουν αυτά που είναι ανθεκτικά και την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το ίδιο αντιβιοτικό δεν θα τους κάνετε απολύτως τίποτε. Στην ουσία θα έχετε βοηθήσει με την συμπεριφορά σας να αχρηστεύσουμε πολύτιμα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και να χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε απέναντι στα μικρόβια.»