Μνημόσυνο σήμερα για τους 13 ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί

Με βαθιά θλίψη η Κύπρος θυμάται σήμερα τους 13 ανθρώπους που έχασαν στις 11 Ιουλίου 2011 τη ζωή τους από την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Λεμεσού.

Έτσι, στις 08:30 σήμερα το πρωί τελέστηκε, στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, τρισάγιο στη μνήμη τους.

πηγή φωτο: Reaction Cyprus

Στις 19:30 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Σαββίδης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης αναμένεται να παραστούν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων πυροσβεστών που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

«Η μέρα που δεν ξημέρωσε ποτέ» – Το χρονικό της έκρηξης

Ήταν 11 Ιουλίου 2011, 5:50 το ξημέρωμα, όταν όταν μία τρομερή έκρηξη σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Λεμεσού, αναστατώνοντας τη γύρω περιοχή.

98 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν πυρίτιδα εξερράγησαν, αφήνοντας πίσω τους 13 νεκρούς, 62 τραυματίες, ανείπωτες καταστροφές (π.χ. του γειτονικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου) κι ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία του τόπου.

Τα εμπορευματοκιβώτια αυτά, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το tothemaonline.com δεν ήρθαν από το πουθενά και η έκρηξη δεν έπιασε κανέναν εξ απροόπτου. «Βρίσκονταν στην Κύπρο ήδη από το 2009 και οι απελπιστικές επιστολές του Διοικητή Πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, για απομάκρυνσή τους, έπεφταν διαρκώς στο κενό. Το κακό θα γινόταν με μαθηματική ακρίβεια, όμως οι αρμόδιοι επέλεξαν να μην ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα. Τους αρκούσε «να ραντίζουν τα εμπορευματοκιβώτια με νερό» για να αποφευχθεί τυχόν έκρηξη τους».

πηγή φωτό: tothemaonline.com