Τρομακτικό! Μωρό κατάπιε την πιπίλα του

Μια είδηση που προκαλεί σοκ έγινε γνωστή πριν λίγες ώρες και αφορά σε ένα μωρό ενός έτους, το οποίο – άγνωστο πώς – κατάπιε την πιπίλα του, η οποία και σφήνωσε βαθιά στον λάρυγγά του.

Οι συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, όμως, έσωσαν – ευτυχώς – το παιδάκι.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ουδείς είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσει πώς η πιπίλα σφήνωσε στο λαιμό του αγοριού, ηλικίας ενός έτους. «Επρόκειτο για μία κανονική πιπίλα με άκρη από σιλικόνη και σκληρή πλαστική λαβή και βάση», δήλωσε ο Δρ. Menachem Gross. Στο παρελθόν υπήρχαν φόβοι ότι οι πιπίλες από μαλακό πλαστικό θα μπορούσαν να καταποθούν από μικρά παιδιά, αλλά στις μέρες μας οι πιπίλες κατασκευάζονται με συγκεκριμένα υλικά και σχήματα προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Την ώρα που συνέβη το περιστατικό, το παιδάκι βρισκόταν στο σπίτι του μαζί με την νταντά του, η οποία αντιλήφθηκε εγκαίρως τι συνέβη και μετάφερε αμέσως το μωρό με το αυτοκίνητό της σε ιατρικό κέντρο της περιοχής. Σημαντική συνεισφορά για τη διάσωση του 12μηνου βρέφους είχαν οι γιατροί του τοπικού κέντρου, οι οποίοι παρέπεμψαν αμέσως το μωρό στο Hadassah. Μάλιστα,, μέχρι το ασθενοφόρο να φτάσει στην Ιερουσαλήμ, οι γιατροί του τοπικού κέντρου ενημέρωσαν πλήρως τους υπεύθυνους γιατρούς για το περιστατικό, ενώ ένας εξ αυτών συνόδευσε το αγοράκι στο ασθενοφόρο. Μαζί με το μωρό, μέχρι να φτάσουν οι γονείς του ήταν και η νταντά του.

Σύμφωνα με την Itai Gross, παιδίατρο του Hadassah, η οποία εξέτασε το παιδάκι, αρχικά προσπάθησαν να αφαιρέσουν την πιπίλα ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς ήταν κολλημένη βαθιά στο λαιμό του. Στη συνέχεια κλήθηκε ομάδα γιατρών διάφορων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Το αγοράκι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από την εξειδικευμένη ομάδα των Δρ. Menachem Gross, διευθυντή της Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογικής Πτέρυγας, Δρ. Nir Hirshoren, Ειδικό Χειρούργο για Κεφάλι και Αυχένα, και μία ομάδα αναισθησιολόγων. «Η πιπίλα κόλλησε στον οισοφάγο του μωρού και υπήρχε ο κίνδυνος να μπλοκάρει ολόκληρο τον αεραγωγό του. Στο χειρουργείο καταφέραμε να παρακάμψουμε τον λαιμό του μωρού και να εξαγάγουμε την πιπίλα από τον φάρυγγα χωρίς να κόψουμε», δήλωσε ο Δρ Menachem Gross.

Ο Δρ. Saar Hashavia, διευθυντής Παιδιατρικής Επείγουσας Ιατρικής στο Hadassah, δήλωσε: «Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης επαφής μεταξύ των τοπικών γιατρών και του παραϊατρικού προσωπικού καθώς και των γιατρών στην αίθουσα Πρώτων Βοηθειών. Το πρώτο τηλεφώνημα προς το Νοσοκομείο ήλθε από τον τοπικό γιατρό. Ο γιατρός τηρούσε συνεχώς ενήμερο το προσωπικό μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους προς το Hadassah. Όταν έφτασε το αγοράκι, ήμασταν ήδη έτοιμοι για αυτόν. Προσωπικό πολλαπλών επιπέδων, ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι, παιδίατροι εντατικής θεραπείας και αναισθησιολόγοι περίμεναν με τους γιατρούς των Πρώτων Βοηθειών. Αυτό συνέβαλε σίγουρα στην αποτελεσματική θεραπεία».

Αίσιο τέλος

Μετά από κάποιες ημέρες στη Μονάδα Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας του Hadassah, το παιδάκι ξύπνησε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Τμήμα Παιδιατρικής Χειρουργικής. Οι γονείς του ήταν δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Νοσοκομείο. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους των οποίων οι δράσεις βοήθησαν στο να είναι εδώ μαζί μου σήμερα παιδί μου», είπε ο πατέρας του.