Μωρό που γεννήθηκε με AIDS κατάφερε να «νικήσει» τον ιό μετά από ένα χρόνο θεραπείας

Ένα κοριτσάκι από τη Νότια Αφρική που γεννήθηκε οροθετικό και φαίνεται να απαλλάχθηκε από τον ιό του AIDS ύστερα από ένα χρόνο θεραπείας, ζει εδώ και 8,5 χρόνια χωρίς φαρμακευτική αγωγή και έχει προκαλέσει έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα.

Οι οροθετικοί ασθενείς χρειάζεται συνήθως να συνεχίσουν δια βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα προκειμένου να μη νοσήσουν από AIDS, αλλά το παιδί αυτό εξακολουθεί να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι σχεδόν 10 ετών σήμερα και δεν έχει εμφανίσει σημάδια της νόσου.

Το γεγονός αυτό προσφέρει ελπίδα στους 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν επιφυλακτικότητα, εξηγώντας ότι η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια: «Είναι μια περίπτωση που προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society.

Το παιδί συμμετείχε σε κλινική δοκιμή κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της θεραπείας σε οροθετικά βρέφη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, στη συνέχεια διέκοψαν τη θεραπεία και έπειτα ξεκίνησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία και την παρακολούθηση για το αν τέθηκε υπό έλεγχο ο HIV. Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με HIV, ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό αν σταματήσουν τη θεραπεία, όμως αυτό δεν συνέβη με τη 10χρονη.

Το κοριτσάκι, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, κόλλησε τον ιό από τη μητέρα του. Η θεραπεία ξεκίνησε όταν ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων, αλλά διακόπηκε σε ηλικία 40 εβδομάδων όταν ο ιός είχε κατασταλεί και το παιδί παρακολουθείτο τακτικά για το ενδεχόμενο υποτροπής.

Η υπόθεση της μικρής ανοίγει ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την αναπαραγωγή του HIV όταν διακόπτεται η θεραπεία. Ωστόσο, αναφορικά με την επιστημονική έρευνα για την ανακάλυψη θεραπείας για τον HIV και το AIDS, όπως αναφέρει η Σάρον Λιούιν, ειδικός του HIV στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, φαίνεται ότι απλώς επιβεβαιώνει προηγούμενες πληροφορίες για παρεμφερείς σπάνιες περιπτώσεις.