Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Μουρουνέλαιο κατά της εποχικής γρίπης και των ιώσεων

Μουρουνέλαιο κατά της εποχικής γρίπης και των ιώσεων

Μουρουνέλαιο κατά της εποχικής γρίπης και των ιώσεων

Διανύουμε τη χειμερινή περίοδο και όπως είναι πολύ φυσικό οι διάφορες ιώσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των απειλητικών εποχιακών κινδύνων της υγείας.
Η εποχική γρίπη απειλεί τόσο τους ενήλικες, όσο και πολύ περισσότερο τα παιδιά που παραμένουν σε περιβάλλοντα με μαζική συνάθροιση ατόμων.

Ενήλικες που εργάζονται σε μεγάλα γραφεία που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο (π.χ. Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.λπ.), αλλά και μαθητές σε σχολεία – παιδότοπους κ.λπ.αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Ένα και μόνο άτομο (συνάδελφος, επισκέπτης ήσυμμαθητής ) να φέρει τα συμπτώματα, η γρίπη – ίωση μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και στους υπόλοιπους στον ίδιο χώρο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) με συνεχείς ανακοινώσεις του μάς ενημερώνει ότι η γρίπη ως οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Γρίπη και εποχική γρίπη
Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

  • το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
  • η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
  • κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης.
  • Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωσή της, είναι φρόνιμο να εμβολιαστούμε για την πρόληψη του σχετικού κινδύνου.

Ωστόσο κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχει μία πολύ ασφαλής διατροφική λύση για να αντιμετωπίσουμε την προσβολή από μία ενδεχόμενη εποχική γρίπη… Και αυτή δεν είναι άλλη από το μουρουνέλαιο!

Το μουρουνέλαιο, είναι γνωστό ότι εξ αιτίας των σπουδαίων διατροφικών ιδιοτήτων του (αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: DHA 600 mg/5ml και ΕΡΑ 400 mg/5ml, όπως και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D: 10 μg/5ml, περιέχει επίσης βιταμίνη Α: 250 μg/5ml και βιταμίνη Ε: 10 mg/5ml για την αντιοξειδωτική προστασία των ωμέγα-3), θωρακίζει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό.

Μάλιστα στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Θα έλεγα ότι χαρακτήρισε διατροφικά τα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς.

Μουρουνέλαιο: Η αποτελεσματική προστασία
Ένα ευαίσθητο ανοσοποιητικό είναι πολύ ευάλωτο στην προσβολή από διάφορους ιούς. Επομένως, όταν παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων των ιώσεων ή αναμένεται κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της λήψης μουρουνέλαιου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της παιδιάτρου Κας Μαρίας Καρασαβίδου στη Θεσσαλονίκη, το μουρουνέλαιο είναι θαυματουργό στην προστασία του παιδικού ανοσοποιητικού. Η ίδια μάλιστα εντόπισε μεγάλη μείωση των ιώσεων στην πελατεία της που έλαβε μουρουνέλαιο  κατά τον περσινό και τον φετινό χειμώνα. Παρόμοιες μαρτυρίες είναι πολλές και αναμενόμενες, αφού τα συστατικά του μουρουνέλαιου - κυρίως βιταμίνη D και βιταμίνη Α – ενισχύουν, βάσει κλινικών μελετών, το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γευστική διαθεσιμότητα
Σίγουρα η φυσική γεύση του μουρουνέλαιου είναι αναντικατάστατη σχετικά με τη διατροφική της αξία. Επομένως, οι παραδοσιακοί μπορούν να επιλέγουν την κλασική γεύση του μουρουνέλαιου.

Για κάποιους άλλους όμως, σημαντικό πρόβλημα για την κατανάλωση μουρουνέλαιου αποτελεί η ιδιαιτερότητα της φυσικής του γεύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτρέπει πολλούς από τη λήψη του, την ίδια στιγμή που όμως γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματά του. Έτσι, για τους ενήλικες που δυσκολεύονται στη φυσική γεύση, το υγρό μουρουνέλαιο με γεύση λεμόνι αποτελεί μία ιδανική επιλογή. Και φυσικά προτιμάται από την πλειοψηφία των ενηλίκων. Τους εφοδιάζει με τις πολύτιμες ιδιότητες του μουρουνέλαιου με μία ευχάριστη ταυτόχρονα γεύση.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά δεν είναι πολύ πρόθυμα στο να καταναλώσουν μουρουνέλαιο τουλάχιστον στη φυσική του γεύση. Σήμερα όμως υπάρχει η λύση για την αντιμετώπιση της γευστικής δυσχέρειας του μουρουνέλαιου στα παιδιά με διάφορα ζελεδάκια και ευχάριστες γεύσεις.

Αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής, περιέχουν συστατικά απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νεανικού οργανισμού και αποτελούν το ιδανικό υγιεινό συμπλήρωμα για όλα τα παιδιά εκείνα που δυσκολεύονται να καταναλώσουν το μουρουνέλαιό τους.

Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA που περιέχει το μουρουνέλαιο είναι απαραίτητο για τον εγκέφαλο και τα μάτια.

Συμπερασματικά, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του μουρουνέλαιου είναι ότι περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης φυσικών ωμέγα-3 λιπαρώνκαι βιταμίνης D, τον οποίο δεν θα βρείτε σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί έμμεσα ως αντιφλεγμονώδης και ανοσοπροστατευτικός παράγοντας, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι των εποχικών ιώσεων και της γρίπης.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD, http://logodiatrofis.gr/ 
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.