Μπαμπάδες, αυτές οι 10 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια όμορφη σχέση με την κόρη σας

Η σχέση μπαμπά – κόρης είναι μια από τις πιο δυνατές που μπορεί να υπάρξουν. Ο πρώτος ήρωας κάθε κοριτσιού είναι ο μπαμπάς της, ενώ η κοσμοθεωρία των ανδρών αλλάζει άρδην μόλις αποκτήσουν κόρη.

Και ενώ κάθε σχέση χαρακτηρίζεται από προστριβές και εντάσεις, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που μπορούν να κάνουν τη σχέση μπαμπά – κόρης απίστευτα όμορφη και ιδιαίτερη.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε…

Περάστε χρόνο με την κόρη σας

Μπορεί να σας ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Όταν λέμε «χρόνο» δεν εννοούμε μόνο να πάτε μαζί από το σπίτι στο σχολείο, αλλά ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο. Παίξτε μαζί, κάντε τη μπάνιο και γενικώς δημιουργήστε εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες και στους δυο σας.

Αναλάβετε ευθύνες

Οι γυναίκες δεν γεννιούνται μαμάδες. Μαθαίνουν με τον καιρό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς, μπαμπάδες. Αλλάξτε πάνες στην κόρη σας, ξυπνήστε το βράδυ να την νανουρίσετε, μαζέψτε τα παιχνίδια της και γενικώς αναλάβετε ευθύνες. Όχι μόνο θα της διδάξετε την ισότητα, αλλά και εσείς θα νιώσετε πολύ πιο χρήσιμος και ενεργός στη ζωή του παιδιού σας.

Κάντε δουλειές στο σπίτι

Και μιας και μιλάμε για ευθύνες, μην παραλείπετε να βοηθάτε την μαμά της οικογένειας. Πλύνετε τα πιάτα, απλώστε τα ρούχα, ποτίστε τα λουλούδια. Η κόρη σας πρέπει να μάθει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν… τα πάντα! Με αυτό τον τρόπο θα μεγαλώσετε ένα παιδί χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, ενώ θα αποβάλλετε και στερεότυπα χρόνων που, πιθανά, σας κρατούν πίσω.

Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις της

Η κόρη σας, αν νιώθει άνετα μαζί σας, δεν θα διστάσει να σας ρωτήσει για τα πάντα. Όταν αυτό συμβεί μην τη στείλετε στη μαμά της. Απαντήστε της ειλικρινά για όσα γνωρίζετε. Κι αν κάτι δεν το γνωρίζετε, ψάξτε μαζί για την απάντηση.

Επαινέστε την μαμά της

Όταν η κόρη σας βλέπει να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στην μητέρα της, τότε θα μάθει από μικρή ότι έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται και σε εκείνη. Αν φροντίζετε τις γυναίκες της ζωής σας σωστά, τότε και η κόρη σας θα αναζητήσει κάτι αντίστοιχο από τις σχέσεις της μεγαλώνοντας.

Διδάξτε πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση

Ο μπαμπάς είναι εκείνος που μπορεί να μάθει στα παιδιά του να πειθαρχούν και να ελέγχουν τον εαυτό τους. Συνήθως, οι κανόνες που θέτουν οι μπαμπάδες ακολουθούνται πιο εύκολα, γι’ αυτό και οι μπαμπάδες είναι εκείνοι που μπορούν να «επιβάλλουν» όρια στα παιδιά τους ευκολότερα από τις μαμάδες. Οι κόρες, μάλιστα, υπακούν περισσότερο στους μπαμπάδες και εξαιτίας της διαφοράς του φύλου αλλά και επειδή αποζητούν πιο πολύ την προσοχή τους, αφού – συνήθως – οι μπαμπάδες λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι.

Δείξτε την αγάπη σας

Μην ντρέπεστε να τη φιλήσετε πολλές φορές δημοσίως. Αγκαλιάστε τη, χαϊδέψτε τη, γελάστε μαζί της. Οι ψυχολόγοι λένε, άλλωστε, ότι το να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας είναι σημάδι καλής ψυχολογικής υγείας.

Μάθετέ τη να παίζει ποδόσφαιρο…

… ή μπάσκετ ή να αλλάζει λάστιχο ή οτιδήποτε θα διδάξετε και τον γιο σας και σας αρέσει. Εκείνη θα νιώθει ξεχωριστή και θα θέλει να κάνει πράγματα που της αρέσουν, αφού έτσι θα έχει μάθει από τον μπαμπά της.

Συνοδεύστε τη στο μπαλέτο

Συχνά, οι μπαμπάδες ντρέπονται να συνοδεύσουν τις κόρες τους σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως πιο… «κοριτσίστικες». Η καλή σχέση μιας κόρης με τον μπαμπά της ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν και να βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι ενεργό κομμάτι της καθημερινότητάς τους…

Πείτε της «όχι»

Οι γονείς κάνουν τα πάντα ώστε τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα, γι’ αυτό και συχνά δυσκολεύονται να τους πουν όχι. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν ένας μπαμπάς προσπαθεί να πει «όχι» στη μονάκριβη κόρη του. Αν η κόρη σας ζητά παράλογα πράγματα ή απαιτεί από άλλους κάτι και δεν δέχεται το «όχι» σαν απάντηση είναι στο χέρι σας να της δείξετε ότι στη ζωή δεν μπορούμε να έχουμε πάντα όσα θέλουμε, ενώ η άρνηση δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο άλλος μας απορρίπτει, απλώς δεν του αρέσει ή δεν θέλει να κάνει αυτό που του προτείνουμε.

Αντιμετωπίστε τη ως ίση

Ακούστε τη όταν σας μιλά. Μην την αγνοείτε. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά της και μην είστε απόλυτος και πάρα πολύ αυστηρός. Φερθείτε στην κόρη σας όπως ακριβώς θα κάνατε σε οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Με σεβασμό, ειλικρίνεια και αγάπη…