Αρχική Σχολή Γονέων Μπαμπάς και γιος: Μια δυναμική και πολύπλοκη σχέση ζωής

Μπαμπάς και γιος: Μια δυναμική και πολύπλοκη σχέση ζωής

Μπαμπάς και γιος: Μια δυναμική και πολύπλοκη σχέση ζωής

Η σχέση πατέρα-γιου μπορεί να θεωρηθεί πολύπλοκη. Ένας γιος λαχταρά να κερδίσει το σεβασμό του πατέρα του. Θέλει και χρειάζεται την αποδοχή του, καθώς επίσης και την αγάπη του. Δεν συνηθίζεται πατέρας και γιός να ανοίγονται και να μοιράζονται αισθήματα ή άλλες προσωπικές λεπτομέρειες.

Ίσως να μην θεωρείται αρκετά ‘macho’, και να φαίνεται σαν μία αδυναμία. Η ‘αρρενοπρέπεια’ υποτίθεται μεταδίδεται απο πατέρα σε γιο. Όσο υπέροχη και να είναι η μητέρα αυτός δυστυχώς είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να μάθει του γιου της τίποτα. Ένα αγοράκι προσπαθεί να καταλάβει τι σημαίνει άντρας, και σε αυτό μόνο ο πατέρας μπορεί να τον βοηθήσει. Θέλει να μοιάσει και να γίνει ακριβώς όπως αυτόν, αφού τον σέβεται και θαυμάζει τόσο πολύ. Ανησυχεί άμα νομίζει πως τον έχει απογοητεύσει – ίσως γιατί δεν αντέδρασε ‘όπως θα έπρεπε’ σε μία κατάσταση (π.χ. έβαλε τα κλάματα γιατί έπεσε στο πάτωμα και κτύπησε) – και φοβάται πως ίσως στο τέλος αποδεικτεί πως δεν είναι σαν τον πατέρα του. Καμιά φορά οι αντιδράσεις του πατέρα είναι απότομες και άγριες. Ίσως νιώθει πως έχει την ευθύνη να του μάθει τι σημαίνει να είσαι ‘σκληρός’ και ‘δυνατός’ για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Πολλοί άντρες δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους και την επίδραση που έχουν στη ζωή των γιων τους. Βοηθούν στη δημιουργία των πιστεύω τους για τη ζωή, σχέσεις, και την εικόνα που έχουν για τους εαυτούς τους.

Τι μπορώ να κάνω;

• Να είστε εκεί για τον γιο σας.

Όχι μόνο στις επιτυχίες του, αλλά και στις αποτυχίες. Μοιραστείτε με κείνον τις δικές σας αποτυχίες. Πρέπει να ξέρει πως και εσείς δεν ήσασταν τέλειος και κάνατε λάθη, και στο τέλος τα καταφέρατε.

• Μην τον απορρίπτετε.

Κάντε τον να νιώσει στις χειρότερες του στιγμές πως τα πάει μια χαρά και πως πιστεύετε σε αυτόν, και σίγουρα θα δείτε πολύ πιο λίγες κακές στιγμές ή αποτυχίες.

%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-2

• Αναπτύξτε μαζί διάφορες δραστηριότητες/χόμπυ και περάστε ώρα κάνοντας τα.

Μπορεί αυτό να σημαίνει διάφορα απο σπορ (π.χ. ποδόσφαιρο, ψάρεμα, τρέξιμο κτλ), σε άλλες δραστηριότητες όπως κατασκευές απο ξύλο, φτιάξιμο μικρών αυτοκινήτων/μοντέλων κτλ. Όταν μπεί στην εφηβεία τα ενδιαφέροντα του θα αλλάξουν. Με το να έχετε κάποια κοινά ενδιαφέροντα, θα ευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

• Έχετε υπόψη σας ότι ο γιος σας σας παρατηρά συνεχώς, και μαθαίνει να συμπεριφέρεται ανάλογα.

Το πιο πιθανό να σας μοιάσει στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά. Φροντίστε να είστε αυτός που θα θέλατε κάποτε ο γιος σας να είναι! Να είστε υπομονετικός και ειλικρινής, και μπορεί στην αρχή να νιώθετε πως δεν σας εκτιμά ούτε σέβεται καθόλου (ειδικά στην εφηβεία) αλλά η αλήθεια είναι εντελώς το αντίθετο.

Μην αμφιβάλλετε το πόσο σας χρειάζεται ο γιος σας. Απλά να θυμάστε πως δεν μπορεί εύκολα να το πεί ή να σας το δείξει, ίσως απο φόβο πως μετά στα μάτια σας δεν θα είναι ‘αρκετά άντρας’.

Πηγή:

Ελένη Μούσκου,

Συμβουλευτική Ψυχολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.