Αρχική InfoMommy Υγεία Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες

Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες

Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες

Όπως επεσήμανε ο Ειδικός Παθολόγος - Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πανοτόπουλος,  ένα φαινόμενο που παρατηρείται, κυρίως, στις Η.Π.Α., και τελευταία και στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι η καθιέρωση «τιμωριών» και κινήτρων από εργοδότες για τους παχύσαρκους υπαλλήλους. Τη στιγμή που το άμεσο και έμμεσο κόστος των δαπανών υγείας που σχετίζεται με την παχυσαρκία φτάνει, σε ορισμένες χώρες του δυτικού κόσμου, το 7-10% των συνολικών δαπανών, αρκετοί εργοδότες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν οικονομικά κίνητρα για τους υπαλλήλους που διατηρούν το σωματικό βάρος τους σε «υγιή» επίπεδα.

Άλλοι «τιμωρούν» οικονομικά τους παχύσαρκους υπαλλήλους, επιβαρύνοντας, κυρίως, το ασφαλιστικό τους κόστος. Έτσι, στις Η.Π.Α. το 27% των εργοδοτών χρησιμοποιούν οικονομικά κίνητρα και το 12% «τιμωρούν» τους παχύσαρκους υπαλλήλους που δεν προσπαθούν να συμμετέχουν σε προγράμματα απώλειας βάρους.

Η πρακτική αυτή, υπογράμμισε ο κ. Πανοτόπουλος, απλουστεύει και υποτιμά μια νόσο σε πρόβλημα συμπεριφοράς, χρησιμοποιεί το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ως μοναδικό κριτήριο υγείας, κάνει διακρίσεις που θίγουν, κυρίως, τις μειονότητες και στιγματίζει ακόμα περισσότερο τους παχύσαρκους.

2) Υπάρχουν «μύθοι» για τις δίαιτες που πρέπει να καταρριφθούν:

  • Πρέπει να κόψεις ή να κάψεις 7.000 θερμίδες για να χάσεις 1 kg βάρους
  • Αφού πήρες εύκολα βάρος, εύκολα και θα το χάσεις
  • Η άσκηση δε βοηθά στο να χάσεις βάρος
  • Εάν αφαιρέσεις ένα συγκεκριμένο τρόφιμο από τη διατροφή σου, θα χάσεις εύκολα βάρος
  • Όλοι παίρνουμε και χάνουμε βάρος με τον ίδιο τρόπο
  • Πολλά μικρά γεύματα είναι το καλύτερο για την απώλεια βάρους

3) Στο μεγάλο ερώτημα εάν μας παχαίνουν οι δίαιτες, η απάντηση είναι ναι.
Το φαινόμενο yo-yo (απώλεια-επανάκτηση βάρους) επιβαρύνει το σώμα και, ιδιαίτερα, αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος και είναι έφηβοι ή νέοι ενήλικες. Στα άτομα με λίγα κιλά παραπάνω (οι λεγόμενοι «υπέρβαροι»), εάν δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις και επιπλοκές, η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ο κύριος στόχος. Ιατροί, άλλοι επαγγελματίες υγείας και τα ΜΜΕ πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και να μη μετατρέψουν το όνειρο του «ιδανικού» αδύνατου σώματος σε εφιάλτη.

4) Ενώ σήμερα στις Η.Π.Α. κυκλοφορούν, ήδη από το 2012, δύο εγκεκριμένα από τον F.D.A. φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν, μέχρι τώρα, εγκρίνει την κυκλοφορία τους στην Ευρώπη. Τα φάρμακα αυτά, επειδή έχουν καλή αποτελεσματικότητα, αλλά, ταυτόχρονα, ανεπιθύμητες ενέργειες (τερατογένεση και νευροψυχιατρικές παρενέργειες), κυκλοφορούν με πολύ ελεγχόμενη συνταγογράφηση.

5) Μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου είναι η παρουσίαση πρόδρομων αποτελεσμάτων με μια ουσία που ονομάζεται BELONARIB. Η ουσία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζει αντιαγγειογόνο δράση και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου. Πρόκειται για έναν τελείως πρωτοποριακό μηχανισμό. Η χορήγηση της BELONARIB, εκτός από απώλεια βάρους, προκάλεσε μείωση των λιπιδίων του αίματος, καθώς και της αίσθησης της πείνας. Νεότερα αναμένουμε στο άμεσο μέλλον.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας,  ο Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», κ. Ζούπας εξήγησε ότι για τις γυναίκες αυτό ανέρχεται σήμερα στα 5.000 $ ετησίως, ενώ για τους άνδρες το ποσό αυτό πέφτει στο μισό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο ιατρική φροντίδα, αλλά και ελάττωση της παραγωγικότητας, λόγω αποχής από την εργασία εξαιτίας ασθενειών κτλ.

Παράλληλα, με δεδομένο το γεγονός ότι η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, πάθησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, έχει σημειώσει τεράστια αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια, φθάνοντας και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 700%, το συνολικό κόστος περίθαλψης των ασθενών αυτών μπορεί να ανέλθει σε αστρονομικά επίπεδα. Αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 2050 ο 1 στους 3 Αμερικανούς θα έχει σακχαρώδη διαβήτη, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης της νόσου σε κάθε σύστημα υγείας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.