Να γιατί οι μαμάδες δεν κοιμούνται…

«Η ημέρα μου ξεκινά στις 7 το πρωί. Το μωρό κλαίει, εγώ σηκώνομαι από το κρεβάτι και σκέφτομαι ότι πάλι δεν κοιμήθηκα αρκετά – 5 ώρες ύπνου δεν φτάνουν για να ξεκουραστείς – τρίβω τα μάτια μου, βάζω καφέ και φαντάζομαι πώς θα ήταν να κοιμάμαι πολύ περισσότερες ώρες».

Σας θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω; Μήπως και εσείς νιώθετε διαρκώς κουρασμένη και ονειρεύεστε να μπορούσατε να κοιμάστε ώρες ατελείωτες;

Συνεχίστε την ανάγνωση και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ταυτιστείτε με την ιστορία αυτής της μαμάς…

«Τα παιδιά μου, από την άλλη, βρίσκονται σε άψογη φόρμα. Τραβούν τα ρούχα μου, ρίχνουν το φαγητό τους στο πάτωμα και τσακώνονται για το αν θα δουν Έλσα ή Πυτζαμοήρωες. Θέλω να τραβήξω τα μαλλιά μου από τα νεύρα μου και είναι μόλις 8:30 το πρωί. Αλλά συγκρατούμαι και χαμογελώ…

Δεν μπορώ να ξεσπάσω στα παιδιά γιατί δεν είναι δικό τους σφάλμα το ότι είμαι τόσο κουρασμένη.

Τη συγκεκριμένη στιγμή ορκίζομαι στον εαυτό μου ότι δεν θα αργήσω να κοιμηθώ ξανά. Απόψε το βράδυ θα κλείσω το κινητό, δεν θα κοιτάξω το Facebook και το Instagram και θα ξεκουραστώ όπως πρέπει. Πρέπει να το κάνω, τα παιδιά μου με χρειάζονται ξεκούραστη!

Θα σκέφτεστε ότι για κάποιον που ονειρεύεται τον ύπνο όλη την ημέρα θα άρπαζα όποια ευκαιρία για ξεκούραση εμφανιζόταν μπροστά μου. Κι όμως! Κάνετε λάθος.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει με εμένα. Ποιος ζει έτσι; Ποιος άνθρωπος φαντασιώνεται τον ύπνο του μόνο και μόνο για να τον απορρίψει όταν έρχεται η ώρα;

Απάντηση; Οι μαμάδες. Οι μαμάδες ζούμε έτσι!

Ξέρουμε ότι όταν τα παιδιά ξαπλώνουν και τα φώτα σβήνουν τότε μένουν μερικά μαγικά δευτερόλεπτα μόνο για εμάς. Τότε τα σώματά μας ενεργοποιούνται. Σίγουρα, παραπονιόμαστε αστειευόμενες για την κούρασή μας, αλλά οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε ότι ακόμα και όταν ο ύπνος είναι η εύκολη επιλογή, εμείς θα πάρουμε τον δύσκολο δρόμο.

Επειδή η νύχτα είναι η δική μας ώρα!

Το σπίτι είναι ήσυχο, η μαμά είναι ολομόναχη και ο κόσμος είναι δικός της. Οπότε, επιλέγουμε να μείνουμε ξύπνιες λίγο παραπάνω. Βλέπουμε ένα επιπλέον επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά, ενώ δεν θα έπρεπε και σκεφτόμαστε πολλά πράγματα που δεν αφορούν, απαραίτητα, στα παιδιά μας.

Γιατί; Επειδή οι μαμάδες χρειάζονται αυτές τις σκέψεις. Χρειαζόμαστε λίγο “ενήλικο” χρόνο. Μερικά λεπτά χωρίς να μας διακόψει ένα μικρό ανθρωπάκι που θέλει χυμό ή κακά του.

Χρειαζόμαστε ύπνο, αλήθεια, τον χρειαζόμαστε. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης και χρόνο για εμάς. Και, πιστέψτε με, δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για να τα χωρέσουμε όλα.

Ίσως για μερικούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, αλλά στο μυαλό κάθε μαμάς υπάρχουν δύο φωνές: η μία εκλιπαρεί για λίγη ώρα καλής ξεκούρασης – λίγο ύπνο, ένα μασάζ, ένα χαλαρωτικό μπάνιο – και η άλλη απλώς γελά χαιρέκακα και φωνάζει “Ξέχνα τον ύπνο!”.

Είμαστε εξαντλημένες. Είμαστε ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά κουρασμένες. Και ο ύπνος λύνει μόνο το ένα πρόβλημα από τα παραπάνω, σωστά; Οι γονείς χρειαζόμαστε και ψυχολογική ξεκούραση. Και αρπάζουμε όποιες στιγμές μπορούμε για να ξεκουραστούμε ψυχικά και συναισθηματικά – για όσο τα καταφέρουμε.

Ναι, σκέφτομαι τον ύπνο όλη την ημέρα σήμερα. Την ώρα του ύπνου, όμως, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνω ξύπνια. ΞΑΝΑ!

Γιατί; Επειδή είμαι ΜΑΜΑ! Επιτρέπεται να στερούμαι τον ύπνο. Επιτρέπεται να νιώθω εξαντλημένη και ταυτόχρονα να μου αρέσει που είμαι τόσο κουρασμένη και να αγαπώ την εξαντλητική ζωή μου. Αυτά τα πράγματα, για μένα, είναι αμοιβαία και όχι ξεχωριστά..»