Αρχική Σχολή Γονέων To να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία ενισχύει τις δια βίου γνωστικές του ικανότητες

To να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία ενισχύει τις δια βίου γνωστικές του ικανότητες

To να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία ενισχύει τις δια βίου γνωστικές του ικανότητες

Θυμάμαι από όταν ήμουν μικρή την μαμά μου, σχεδόν κάθε βράδυ - όσο κουρασμένη κι αν ήταν - να κάθεται για λίγη ώρα στο κρεβάτι της και πριν κοιμηθεί να διαβάζει ένα βιβλίο. Στο σπίτι μας υπήρχαν δύο βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία, τις οποίες αρκετά συχνά "επισκεπτόμασταν" με τα αδέρφια μου για την ανάγνωση ενός βιβλίου, περιοδικού ή κόμιξ.

Ήταν μια συνήθεια που μου άρεσε πολύ και υιοθετώ μέχρι και σήμερα, που το σπίτι μου θυμίζει… δημοτική βιβλιοθήκη, γεμάτη με βιβλία ενηλίκων, αλλά και παιδικά. Όπως δείχνει, μάλιστα, πρόσφατη έρευνα, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για τα παιδιά μου.

Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία επηρεάζει θετικότατα τις γνώσεις γραφής, ανάγωσης, αριθμητικής και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, υποστηρίζει έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 160,000 ενήλικες από 31 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ρωτήθηκαν πόσα βιβλία υπήρχαν στο σπίτι τους μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 16 ετών – οι ερευνητές είχαν ως μέτρο τα 40 περίπου βιβλία – και οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ γραφής, μαθηματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων για να "ελεγχθούν" οι δυνατότητές τους.

Ενώ, λοιπόν, ο μέσος όρος βιβλίων στα σπίτια διέφερε από χώρα σε χώρα - από 27 στην Τουρκία σε 143 στη Βρετανία και 218 στην Εσθονία - «τα συνολικά οφέλη των βιβλίων, που υπήρχαν σε ένα σπίτι, ήταν πολλά», διαπιστώθηκε στην έρευνα με τίτλο «Πώς τα βιβλία στην εφηβεία βελτιώνουν την γραφή και τις γνώσεις αριθμητικής και επικοινωνίας σε 31 κοινωνίες».

«Η έκθεση των εφήβων στα βιβλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών πρακτικών που προωθούν τις μακροχρόνιες γνωστικές ικανότητες που καλύπτουν τις δεξιότητες γραφής, αριθμητικής και επικοινωνίας», σημειώνουν οι ερευνητές. «Το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι με βιβλιοθήκες ενισχύει τις δεξιότητες των εφήβων και μετέπειτα στη ζωή τους σε αυτές τις “περιοχές”, δηλαδή στη γραφή, την αριθμητική και τις επικοινωνιακές δυνατότητες, ανεξάρτητα από τις γνώσεις, το εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο των γονέων», συμπληρώνουν.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο «σωστός» αριθμός βιβλίων για μια σπιτική βιβλιοθήκη;

Το επίπεδο γνώσεων γραφής και αριθμητικής των εφήβων που μεγάλωσαν σε ένα σπίτι χωρίς βιβλία ήταν πολύ πιο χαμηλό από το μέσο όρο, ενώ οι γνώσεις εκείνων που είχαν στο σπίτι τους περίπου 80 βιβλία έφτασαν το μέσο όρο. Όσο για τους εφήβους που στο σπίτι τους υπήρχαν πολύ περισσότερα βιβλία (πάνω από 300), τα αποτελέσματα δεν ήταν εξίσου σημαντικά, αφού αυτός ο αριθμός δεν σχετίστηκε με σημαίνοντα «κέρδη» στις δεξιότητες γραφής, αριθμητικής και επικοινωνίας.

«Όπως αναμενόταν, η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάσταση και οι δραστηριότητες ανάγνωσης των γονέων στο σπίτι είναι ισχυρά μέσα πρόβλεψης της εξέλιξης ενός εφήβου, αλλά στην έρευνα φάνηκε ότι οι ερωτηθέντες  επωφελούνταν ξεκάθαρα και όταν εκθέτονταν οι ίδιοι σε βιβλία. Η έγκαιρη έκθεση σε βιβλία στο πατρικό μας σπίτι, λοιπόν, έχει σημασία επειδή τα βιβλία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ρουτινών και πρακτικών που ενισχύουν τις δια βίου γνωστικές ικανότητες», τόνισε η Dr Joanna Sikora, πανεπιστημιακός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι που δεν ήταν τόσο «αποδοτικοί» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά προέρχονταν από ένα σπίτι γεμάτο βιβλία είχαν περίπου το ίδιο καλές γνώσεις στην γραφή, την αριθμητική και την τεχνολογία μετέπειτα στο πανεπιστήμιο, με εκείνους που μεγάλωσαν σε ένα σπίτι με λίγα βιβλία, ενώ οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που μεγάλωσαν χωρίς να έχουν σχέση με τα βιβλία στο σπίτι τους μετά δυσκολίας έφτασαν το μέσο όρο γνώσεων και ικανοτήτων γραφής, αριθμητικής και επικοινωνίας στην ενήλικη ζωή τους.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα η μετάβαση προς μια ψηφιακή εποχή να μειώσει τον θετικό αντίκτυπο που έχουν τα τυπωμένα βιβλία στους εφήβους, αλλά «μέχρι τώρα οι ευεργετικές επιδράσεις στους εφήβους των σπιτικών βιβλιοθηκών είναι μεγάλες, υπάρχουν σε πολλές κοινωνίες και δεν φαίνεται να εξασθενούν».

Δεν ξέρω αν η μητέρα μου είχε διαβάσει κάποια παρόμοια έρευνα τότε, αλλά σίγουρα η αγάπη της για τα βιβλία έκανε σε όλους μας πολύ καλό…


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter